Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sköldpaddan poserar för Marjos kamera

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 15:55.
Marjo Aho, undervattensfotograf
Bildtext Den här sköldpaddan fastnade på Marjo Ahos lins.
Bild: Marjo aho

När Marjo Aho från Solf i Korsholm flyttade till den karibiska ön Saint Croix hade hon ingen tanke på att hon skulle vara kvar där sjutton år senare. Men när hon upptäckte att hon kunde ta med sin kamera och dyka ner till undervattenslivet blev hon fast.

Att bo på en tropisk ö i Karibien låter som en dröm men Marjo Aho säger att det blir måndag morgon där också. Med andra ord går vardagslivet sin gilla gång och på hela Saint Croix bor inte mera än drygt 50.000 människor. Lite mindre än i Vasa där Marjo jobbade innan hon åkte iväg till Singapore på ett par år. Så när hennes man Scott sen fick jobb på Saint Croix kändes det lite lantligt och smått.

Jungfruöarna var en dansk koloni fram till 1917 då USA köpte dem. Här syns spåren från den danska tiden bland annat i gatunamnen.

Idag är turismen den stora inkomstkällan, förutom ett par romfabriker som producerar det lokala Cruzan och internationellt kända Captain Morgan’s.

Fotograferat har Marjo gjort hela livet och på Saint Croix hade hon förstås med sin kamera. Men det var först då hon skaffade utrustning för att kunna fotografera under vattnet som hon upptäckte den fantastiska karibiska världen. Nu har det blivit otaliga dykturer med kamera och blixt. Utan belysning fångar man inte färgerna.

Marjo Aho, undervattensfotograf
Bildtext Marjo Aho kollar igenom sina bilder.
Bild: Yle/Jan Jacobsson

- Tålamod och kunskap är det viktigaste då man fotograferar under vattnet, säger Marjo.

Kunskap om fotografering, men också kunskap om djurlivet. Det gäller att inte göra nåt som ofredar dem så att de tilltänkta porträttobjekten istället blir offer för rovdjur.

En dyktur varar max 90 minuter, sen tar syret slut och då hjälper det inte att man har världens bild på gång. Marjo dyker helst på ganska grunda vatten för där är djurlivet intressantast. Lägre ner än 20 meter händer inte så mycket intressant om man inte letar vrak, menar hon.

Vilken typ av motiv det blir beror på vilket objektiv hon har valt.

-Det har hänt att Scott och jag har varit och dykt, och han frågar om jag såg den där hajen. Nej man jag såg en jättesöt räka, för jag hade makro-objektivet på, säger Marjo.

Fotar även amerikanska kändiskockar

Till vardags jobbar Marjo som IT-chef på ett hotell. På det hotellet spelas det in en hel del amerikanska tv-produktioner som The Bachelor. I det jobbet har hon inte kameran med men det händer att hon på beställning fotograferar sportevenemang och amerikanska kändiskockar.

Annars blir det mest naturbilder också på land, oftast för organisationen Nature Conservancys räkning. Sina egna undervattensbilder ställer Marjo ibland ut och de finns också upptryckta som vykort bland annat.

Men det är fotograferandet i sig under vattnet som intresserar henne.

- Jag fotograferar aldrig med tanke på utställningar, de blir mest en biprodukt. Jag drivs av att det är så roligt och av den fantastiska undervattensmiljön.

Marjo Aho är hemma hos föräldrarna i Solf under augusti och passar då på att ställa ut en del av sina bilder på Kaffehuset August i Vasa under Konstens natt. Sedan åker hon tillbaka till Saint Croix för där finns nya bilder att ta.

- Jag har en vision av hurdana bilder jag ännu vill ta under vattnet. Och jag vet att de finns där, det gäller bara att leta upp dem och ha tålamod.