Ring 112 för misstänkt transportskurkeri
Polisen i Helsingfors tycker att det vore en god idé att anmäla folk som agerar chaufförer för den kontroversiella transportförmedlingstjänsten Uber.
I entweet i helgen uppmanades de goda medborgarna i Finland att hjälpa polisens utredning av den amerikanska, appbaserade transportförmedlingstjänsten Uber.
Det här kan ske genom att man låter bli att använda sig av deras tjänster och att man ringer in tips på misstänkta fall av Uberanvändning. Vid akuta fall ska man inte tveka, utan kasta sig på telefonen snabbare än en Hollywoodhjälte kastar sig på en handgranat, och ringa nödnummret 112.
112? Verkligen?
Att polisen går ut med en sådan här uppmaning måste ju naturligtvis betyda att de informerat nödcentralen och lämnat över en konkret handlingsplan i en röd folder med etiketten ”Akut” på. Eller ringt och berättat vad nödcentralen ska göra. Eller något.
För varje nödanmälan görs en riskbedömning.
Eller?
På nödcentralen där man ska ta emot de här anmälningarna hänvisar branschchefen Kimmo Kuusisto till centralens vanliga rutiner.
- Det är en slags nödanmälan bland flera andra som kommer in till Nödcentralen. För varje nödanmälan görs en riskbedömning. Anvisningar för polisuppdrag kommer från polisstyrelsen och vi gör riskbedömningarna på basen av det, säger Kimmo.
Så, nej, med andra ord.
På span i samhällets tjänst
Men vad gör man när man anmäler då? Ska man hänvisa till ”en skum typ” eller en viss typ av bil? Eller ska man hänga över axeln på folk på stan och vänta bakom en buske när de beställer sin anmälningsvärdiga transport?
- När någon ringer in ställer den som tar emot samtalet en del frågor: vad har hänt, var har det hänt och när? Sedan kommer det säkert någon beskrivning av bilen eller chauffören, säger Kimmo.
Så någon extra checklista för de här speciella anmälningarna finns inte. Ska man ange GPS-koordinater eller något registernummer på bilen då i alla fall?
- Det räcker med en gatuadress eller en stad, eller kanske namnet på en plats eller om det är vid någon känd restaurang, menar Kimmo. Det är klart att det underlättar för polisen att få in GPS-koordinater och registernummer, och bilens färg och så.
Det man än så länge kan sluta sig till i dagsläget är att du ska ange 1) att du sett någon som kör för den här transportjänsten 2) var du såg det och 3) när du såg det. Med hjälp av den här spjutspetsinformationen ska nödcentralen göra sin riskbedömning och avgöra hur brådskande det är.
Nödcentralens obegränsade resurser
Nödcentralerna är ju kända för att ha en del att göra och missbruk av 112-numret uppmuntras inte. Men om nu det här med att ringa in akuta tips på potentiella transportförbrytare till 112 blir en viral hit, måste det ju betyda att det hanteras via en speciell linje så att det inte tar upp tid från andra akutärenden. Som brinnande bebisar i byggnader eller personrån eller liknande. För de måste ju ha högre prioritet?
Det är ju förstås det att när en operatör tar emot ett samtal så är operatören upptagen så länge som det samtalet tar
- Det är ju förstås det att när en operatör tar emot ett samtal så är operatören upptagen så länge som det samtalet tar, säger Kimmo. Så det kan ju hända att följande samtal hamnar i kön sedan när alla operatörer är upptagna, och det kan ju handla om någon allvarlig sak.
No samtal left behind
Det låter onekligen ruskigt. Men om polisen nu vill ha medborgarnas hjälp så har de väl något som gör att den stackars operatören kan skilja de akuta fallen från de här nya anmälningarna? Som en specialkod? Eller en fras i stil med ”jag har sett illegal transportaktivitet, koppla mig till specialenheten”?
Vi måste ta emot alla samtal, och vi tar emot alla samtal.
- Vi måste ta emot alla samtal, och vi tar emot alla samtal. Det är svårt att plocka bort alla som inte hör till nödcentralen, det är ju ett allmänt nödnummer dit det ringer alla möjliga med ärenden som inte alls hör till nödcentralen.
Dessvärre verkar det som att nödcentralen och Helsingfors polis inte riktigt talat igenom saken helt, om de nu inte i skrivande stund skriver direktmeddelanden till varandra via Twitter.
Men det finns trots det hopp om att du inte ska ligga och förblöda i en mörk gränd i huvudstaden för att du inte kommer fram till 112. Kimmo är nämligen rätt säker på att det inte kommer någon våldsam anstorming av anmälningar.
- Vi talar inte ens om någon procent, utan snarare promille av alla samtal som kan ha med det här specifika ärendet att göra.
Puh.
Uppdatering 11.8.2015 kl. 16.38:
Polisen preciserade under gårdagen sitt tidigare uttalande: nu säger myndigheten att man inte alltid behöver ringa 112 när man lägger märke till en Uberresa. Tydligen var anledningen till den missvisande uppmaningen att antalet tecken på Twitter inte räckte till för att säga det de egentligen ville säga.
Om ni lyssnar noga hör ni fortfarande nödcentralens operatörer dra lättnadens suckar.