Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har du silikonbröst i din Facebookfeed?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hilkka Olkinuora
Bild: Leena Louhivaara

”Topless Amanda Harkimo antyder att det blir en blöt helg.”
”Mikael Jungners älskling i häpnadsväckande bikiniform – fantastiska bilder från Ytterö.”
”Playboy tog kontakt med finska Susanna – fembarnsmamman gick med på nakenbilder.”

Rubriker av det här slaget kunde den som är Facebookvän med prästen och journalisten Hillkka Olkinuora få i sin FB-feed. Under en sommarvecka delade nämligen Olkinuora kvällstidningen Iltasanomats mest lästa artiklar.

- Det var fullt med tuttar och pattar och en massa folk som jag inte kände. Men de här var ju de mest klickade rubrikerna. Och bakom rubrikerna finns en publik. Så jag tänkte att det skulle vara bra för mina Facebookvänner att få veta vad som sker utanför vår bubbla, säger Hilkka Olkinuora.

Det är fel att skratta åt och förlöjliga livet utanför sin egen bubbla.

Vilket mottagande fick dina postningar?

- Det var ett lyckat experiment. Jag fick massor med bekymrade privata meddelanden där man frågade om mitt konto hade blivit kapat. Min FB-krets var alltså ännu mer homogen och rent av mer elitistisk än vad jag hade tänkt mig, säger Olkinuora.

”Livet är inget zoo”

Hilkka Olkinuoras lilla Facebookexperiment har också bemötts med småleenden och setts som en ploj. Men Olkinuora vidhåller att grundtanken är allvarlig.

- Vi kan inte leva som i ett zoo och stratta åt ”dem” i en inhägnad. Vi måste titta in på varandras gårdar. Ingen människa skall förlöjligas fast vi inte godkänner hur de tänker, säger Olkinuora. För varje intellektuell skulle det vara nyttigt att gå in och titta på de mest klickade rubrikerna och fundera lite på den verkligheten.

Olkinuora ser nämligen bland annat Sannfinländarnas växande popularitet som ett tecken på en översittarmentalitet bland de etablerade partierna.

- Det är fel att skratta åt och förlöjliga livet utanför sin egen bubbla. 16.000 personer röstade på Tony Halme i riksdagsvalet 2003 och de har rätt till sin åsikt. Man måste försöka förstå hur de tänker. Vi lever ju trots allt i samma värld, säger Hilkka Olkinuora.

Mer om ämnet på Yle Arenan