Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

“Viktigt att unga är politiskt medvetna”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Matias Mäkynen (SDP) besökte Utøya, fyra år efter massakern
Bildtext Matias Mäkynen efterlyser mer politik i skolorna.

Ön Utøya har öppnats igen. Den unga finländska socialdemokraten Matias Mäkynen var på plats på ön under helgen och vill nu ha ett mer politiskt Finland för att bekämpa våld och extrema rörelser.

De norska socialdemokraternas ungdomsläger på Utøya öppnades i positiva tongångar på fredagen. Det är första gången sedan massakern på ön den 22 juli år 2011 som läger hållits där och trots att de 69 människor som dog den dagen alltid finns kvar i lägerdeltagarnas minne ville man också ta tillbaka ön.

Matias Mäkynen som sitter i Vasa fullmäktige är en ung socialdemokrat besökte Utøya för första gången i helgen och beskriver stämningen som glad och positiv. I Norge pågick länge en diskussion om man alls skulle öppna Utøya för läger igen, men nu verkar många vara överens om att det var en god idé att göra det.

- Vi pratade med flera personer som var på ön år 2011 och besökte den i år igen. Och de verkade vara nöjda med att man bestämt att hålla läger där igen, säger Mäkynen.

Det enda som påminde deltagarna om de hemska händelserna på ön var minnesmärket som rests för de döda.

- Där var det alltid någon som tog sin tid och var tysta en stund, säger Mäkynen.

Sommarläger på Utøya 2015.
Bildtext Ungdomar på Utøya i helgen.

Efterlyser mer medvetenhet i Finland

Finlands unga socialdemokrater ordnar också läger runt om i landet, men här lockar de inte lika mycket folk som i Norge, säger Mäkynen. Han menar att det finns en stor skillnad i det politiska klimatet mellan Norge och Finland.

- Skillnaden märktes bäst på Utøya då 16-åriga unga politiker höll starka och fina tal för åhörarna. De var verkligen skickliga på att få fram sitt budskap, säger Mäkynen.

Han menar att han inte hade trott att så unga människor kunde hålla så fina tal och ha så mycket kunskap.

- Det beror mest på atmosfären i skolorna och attityden mot politiken. I Norge kan politiska ungdomsföreningar komma och berätta om sin verksamhet och sin politik i skolorna. Samtidigt diskuteras politik och varje skola har egna skolval. Det här har vi inte längre i Finland och vi pratar fortfarande om överpolitisering, säger Mäkynen.

“Bekämpa extremism med politik”

Men det är inte endast det att de unga kan “prata politik” som är bättre med Norges lite mer politiska system i skolorna, enligt Matias Mäkynen. Mäkynen diskuterade extremism och politiskt våld med Jonas Gahr Støhre som leder Arbeiderpartiet i Norge och han sade politiska ungdomsföreningar kan hjälpa till i kampen mot extrema krafter i samhället.

- Ungdomsföreningar utbildar ungdomar och tar dem med i den politiska verksamheten och det ger samtidigt ungdomar möjligheten att vara med och påverka samhället utan våld och extremism, säger Mäkynen.

Han menar också att den politiska dialogen och diskussioner med personer som har andra åsikter är viktigt för ungdomar.

never forget - never forgive 22.07.2011