Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Borgå behöver snabbt nya studentbostäder"

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2016 12:57.
Byggnadsskiss
Bildtext I det nya huset finns det enligt planerna 119 studentbostäder. Bilden är en visualisering.
Bild: a-bostäder

Jakten på studiebostäder är i full gång i Borgå. För nya och gamla studerande består utbudet främst av dyra hyreslägenheter, internatrum eller gamla cellbostäder. Studerandena får ännu en tid vänta på nya, moderna studentbostäder intill Haaga-Helia eftersom besvärskarusellen ännu pågår.

I den stora, öppna hallen i Haaga-Helias moderna skolbyggnad är det ännu tyst och stilla. Först nästa vecka börjar läsåret för de omkring tusen studerande som går i yrkeshögskolan i Borgå.

För många som inleder sina studier gäller det nu att hitta en lämplig bostad. På den fria hyresmarknaden är efterfrågan på små lägenheter större än utbudet och hyran därefter.

Lärare i skola
Bildtext Kaija Lindroth har hand om den internationella utbildningen på Haaga-Helia i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Haaga-Helia har än så länge inga egna lägenheter att erbjuda.

- Tyvärr får vi förlita oss på de studentbostäder som finns till för andra skolor, säger Kaija Lindroth, chef för Haaga-Helias internationella utbildning i Borgå. Ibland kan det gå månader innan alla har hittat ett ställe att bo på.

- Det är ju inte en studiestart som vi skulle önska våra studerande. Borgå behöver snabbt flera nya studentbostäder.

Bättre om några år

Situationen är något bättre för en del andra läroanstalter i Borgå. Både Inveons, Practicums och Borgå Folkhögskolas studerande kan bo på internat.

Om några år är bostadssituationen betydligt bättre, hoppas Kaija Lindroth.

Korsning
Bildtext Här i korsningen mellan Tolkisvägen och Alexandersbågen hoppas A-bostäder på byggstart för studentbostäder.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå A-bostäder har nämligen planer på att bygga 119 studentbostäder intill Haaga-Helias campusområde. Bygget är nu försenat med omkring ett år på grund av de besvär, som har lämnats in av grannar till husbygget.

- Vi väntar som bäst på beslut från Högsta förvaltningsdomstolen, säger A-bostäders vd Mika Vuori, vi sätter vi igång med projektet så fort vi kan.

- Det finns ju inga riktigt moderna studentbostäder i Borgå, så visst är behovet stort, säger han.

Ståtlig bastuavdelning

Enligt planerna är det fråga om ett sjuvåningshus med affärer på gatunivå och lägenheter för de studerande. En bastuavdelning högst uppe på taket kröner byggnaden.

För Haaga-Helias del är det också fråga om att kunna hävda sig i konkurrensen bland andra yrkeshögskolor.

- Att kunna erbjuda moderna studentbostäder gör nog vår Borgåenhet attraktivare för de som söker studieplatser, säger Kaija Lindroth.
Dessutom gynnas hela staden av bygget.

- Nu slits motorvägen av våra studenter, då många bor i huvudstadsregionen. I framtiden kan de vara bosatta i Borgå istället.