Uber möjliggör skattesmitning
Skatteförvaltningen är oroad över att chaufförer som kör för den kontroversiella taxitjänsten Uber lätt kan undvika att betala skatt. Sami Varonen, ledande skattesakkunnig på myndigheten, berättar att Ubers skattehantering har flera brister.
När man i Finland åker en Uberresa får man alltid ett kvitto där mervärdesskatten fattas, trots att chauffören är skyldig att lägga till den om han eller hon tjänar mer än 8 500 euro om året.
- Det borde definitivt rättas till, anser Varonen.
Dessutom meddelar Uber inte chaufförernas inkomster till skattemyndigheten. De är istället själva ansvariga för att göra det.
Varonen bedömer att det för tillfället finns uppenbara risker att så inte sker.
- När företaget inte erbjuder sådana tjänster som gör det lätt för chaufförerna att utföra sina skyldigheter så upplever de inte det som lockande att göra det självmant.
Så många kan lätt låta bli att betala skatt. Han betonar ändå att han vill tro det bästa om finländare.
- Vår skattemoral är allmänt sett på en mycket hög nivå. Mot den bakgrunden skulle man kunna förvänta sig att flera Uberchaufförer ändå meddelar sina inkomster till Skatteförvaltningen.
Skattefiffel får konsekvenser
Om man meddelar skattemyndigheten för låga inkomster och blir fast för det måste man betala högre skatt i efterhand. Ett straff för skattebedrägeri kan också tillkomma om det handlar om större summor.
Helsingforspolisen har förhört Uberchaufförer i samband med två olika förundersökningar, men myndigheten kommenterar inte ännu om de misstänker att chaufförer har låtit bli att betala skatt eller uppgett för låga inkomster.
Ubers talesperson Harry Porter kommenterar den misstänkta skattesmitningen så här i ett mejl till Yle Nyheter:
- Det här är en fråga vi tar på stort allvar. I vårt avtal med våra chaufförer sägs det att de måste följa lokala skatteregler.
Också sociala avgifter är förarnas egna ansvar.
Porter tillägger att Uber för tillfället funderar på att hjälpa sina chaufförer att bli mer medvetna om sina skyldigheter att betala skatt.
Han väljer däremot att inte kommentera om företaget borde förändra sin tjänst Uberpop i enlighet med de önskemål finländska myndigheter kommer med.
Taxi eller inte? Lagligt eller inte?
Uber säger att Uberpop är en samåkningstjänst och inte en taxitjänst. Också Finlands taxiförbund anser att det handlar om en samåkningstjänst, som helt enkelt innebär att förare och passagerare kopplas samman via en app i telefonen.
Ur kundens synvinkel finns det ändå stora likheter mellan Uberpop och taxi. Man kan beställa en bil med chaufför vart man vill, åka dit man vill och man behöver inte dela resan med andra passagerare.
Den finländska polisen håller som bäst på att utreda hurdan tjänst Uberpop ska anses vara och om den ska tillåtas i Finland eller inte. Trots det oklara läget uppmanade myndigheten nyligen folk att undvika Ubers tjänster tills vidare, och att också anmäla Uberchaufförer.
Det USA-baserade taxiföretaget Uber, som startade år 2010 i San Francisco, har väckt stor uppståndelse både i Finland utomlands, och på flera håll har företagets tjänster förbjudits.
Samtidigt är det ändå många finländare som önskar att Uber ska få fortsätta verka. De upplever till exempel att företagets Uberpoptjänst är både behändigare och billigare än vanlig taxi.
Uber äger inga bilar själv men låter privatpersoner köra för dem. Förarna får hålla 80 procent av intäkterna medan Uber får 20 procent.