Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jaktförbud i Zimbabwe upphävt

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 19:50.
Lejonet Cecil dödades av en jägare.
Bildtext Lejonet Cecil

Myndigheterna i Zimbabwe har hävt det jaktförbud som infördes efter att lejonet Cecil sköts för en månad sedan.

Vissa restriktioner kvarstår ändå. All jakt på lejon, leoparder och elefahter måste få ett skriftligt godkännande av myndigheterna. Det var för en månad sedan som en amerikansk tandläkare sköt lejonet Cecil till döds.

Lejonet var försett med gps-halsband. Dödsskjutningen väckte stor uppmärksamhet världen över, lejonet var en favorit bland besökare i nationalparken Hwange i Zimbabwe och känd bland annat för sin svarta man.

Den amerikanske tandläkare som sköt Cecil blev föremål för raseri världen över då jakten på Cecil blev känd. Palmer har själv sagt att han inte hade en aning om att lejonet var en lokal favorit och en del av foskningsstudier.

Palmer ska först ha skadskjutit djuret med armborst och först 40 timmar senare dödat det med gevär. Enligt medier i USA betalade han 50 000 dollar, 47 000 euro, för att få skjuta Cecil.

Mugabe: Vi lyckades inte skydda Cecil

Zimbabwes president Robert Mugabe har för första gången kommenterat jakten på Cecil.

- Vi lyckades inte fylla vår uppgift att skydda det populära lejonet, sade han.

Mugabe sade att alla zimbabwier borde skydda sina naturresurser från, vad han kallade utländska vandaler.

- Alla naturresurser är era. Också lejonet Cecil är ert. Han är död och ni misslyckades i att skydda honom. Det finns vandaler som kommer överalltifrån. Vissa är bara vanliga besökare men det finns andra som vill vandalisera och illegalt komma åt våra resurser, sade Mugabe.

- Alla vilda djur är era, vi borde skydda dem. De ska inte skjutas med en pil, eller ett gevär. Det är en synd. Jag hindrades från att döda djur med pil då jag var åtta år gammal och man sade: Detta är Guds skapelser, tillade Mugabe.