Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb ser dystert på den ekonomiska utvecklingen

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 21:40.
Alexander Stubb
Bild: Yle

Finansminister Alexander Stubb från Samlingspartiet hoppas på ett samhällsfördrag, men han är pessimistisk vad gäller den ekonomiska tillväxten för Finlands del den närmaste tiden.

I Yles program A-studio sade Stubb att de strukturella reformerna behövs, men det är också viktigt att komma ikapp länder med bättre konkurrenskraft än den Finland just nu har.

- Det finns tiotals sätt att förbättra konkurrenskraften, sade Stubb. Jag hoppas innerligt att vi kan ta tillbaka de planerade nedskärningarna.

Regeringen har tidigare meddelat att den förverkligar inbesparingar och skattehöjningar på 1,5 miljarder euro såvida ett samhällsfördrag inte fås till stånd.

Prognoserna för optimistiska

I den förfrågan som Yle gjort bland ett antal ekonomer bedöms Finlands ekonomiska utsikter som mycket dystra - Stubb sällar sig till ekonomernas led.

- Det ser dåligt ut också nästa år. Både bankernas och Finansministeriets prognoser har varit för optimistiska, konstaterar Stubb.

Alexander Stubb, Juha Sipilä och Lauri Lyly
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

FFC lovar förhandla

På måndagen meddelade fackcentralen FFC att man är redo att gå med i de förberedande förhandlingarna om ett samhällsfördrag - men ställer stränga villkor.

Fackcentralens ordförande Lauri Lyly betonar att FFC i det här skedet enbart förbinder sig till att delta i förberedelserna.

FFC går inte med på att slå fast några procentsatser för hur mycket konkurrenskraften ska förbättras. Den går inte heller med på att arbetstiden ska förlängas.