Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rymdforskare bekräftar: Universum dör

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 17:28.
Vintergatan fotograferad i Ingå.
Bildtext Vintergatan har enligt professor Peter Johansson också i ett hypotetiskt "worst case scenario" hundratals miljarder år kvar. Bilden är tagen i Ingå.
Bild: Marcus Rosenlund

Ett internationellt forskarteam har med hjälp av data från världens största rymdteleskop lyckats visa att den totala mängden energi som produceras av stjärnor i universum sjunker. Forskarnas slutsats, att universum dör en långsam och utdragen död, är känd från tidigare men det är ofattbart lång tid kvar till världens undergång.

Natten till tisdag finsk tid publicerade ett internationellt forskarteam rapporten ”Galaxy and Mass Assembly (GAMA): Panchromatic Data Release (far-UV-far-IR) and the low-z energy budget”.

Forskarna har analyserat över 200 000 galaxer och kan nu med större säkerhet bekräfta att aktiviteten i universum håller på att stanna av. Mer dramatiskt kan man säga att universum går en långsam död till mötes.

I praktiken innebär det att färre nya stjärnor föds i de galaxer som forskarna studerat. Det internationella teamet som består av närmare hundra forskare har kommit fram till att den producerade energin från galaxernas stjärnor nu är hälften så stor som den var för två miljarder år sedan.

Bilder från världens största teleskop

Att vårt universum saktar ner har varit känt sedan 1990-talet. Däremot har fenomenet inte tidigare synliggjorts med så här omfattande mätningar. Forskarna har tittat på över 200 000 galaxer i 21 våglängder, från ultraviolett till infrarött ljus. Tidigare har motsvarande mätningar gjorts i bara en våglängd.

Ett av teleskopen i Paranal, Chile.
Bildtext Bland annat bilder från världens största teleskop i Chile har använts i forskningen.
Bild: Marcus Rosenlund

Den här metoden minskar risken för misstag i mätningarna, berättar Peter Johansson, professor i astrofysik vid Helsingfors universitet.

– Det ger en bättre överblick. Det mesta av stjärnornas energi kommer ut i den optiska våglängden, men det är möjligt att det optiska ljuset blir svagare, trots att mängden energi inte minskar, till exempel om ljuset absorberats i ett stoftmoln.

Enligt Johansson har forskarna alltså inte observerat så mycket nytt, utan har kombinerat observationer från många olika teleskop. Med i forskningen finns bilder både från de största teleskopen på jordytan och i rymden.

– De observerar nu i alla våglängder samtidigt så man kan inte gömma undan energi i någon annan våglängd.

Universum dör ”ofattbart långt in i framtiden”

Att universum går mot sitt slut är ändå ingenting som någon levande människa behöver förlora nattsömnen över. Universum kommer att vara sig rätt så likt ännu i många miljarder år.

– Till exempel tio miljarder år in i framtiden finns det ännu galaxer, stjärnor och nya stjärnor men galaxerna är lite ljussvagare än de är i dag och aktiviteten i universum är lägre, säger Johansson.

Också vår egen galax Vintergatan har länge kvar innan slutet. Solen slocknar om ungefär fem miljarder år, men många andra stjärnor lever kvar längre.

– Om det från och med nu inte längre skulle bildas nya stjärnor i Vintergatan skulle många av dvärgstjärnorna ändå överleva hundratals, kanske tusentals, miljarder år.

Många teorier om "döden"

Hur slutet för vårt universum kommer att se ut finns det många teorier om. Ett populärt scenario som hör ihop med minskad aktivitet och lägre energinivåer i universum är den så kallade värmedöden.

Då universum expanderar och färre nya stjärnor bildas kommer energinivåerna i universum till slut att jämnas ut. I praktiken har all aktivitet då stannat upp, allting står stilla och inget ljus existerar längre. Det finns också andra, mer dramatiska teorier, till exempel den så kallade Big Rip som bygger på antagandet att en ökad mängd mörk energi och universums accelererande expansion till slut kommer att leda till att hela universum slits i bitar ner på atomnivå.

Men vad är då dödsdomen för vårt universum? När slocknar den sista stjärnan? Enligt Johansson handlar det om ett så långt tidsperspektiv att det knappast går att föreställa sig.

– Det är en mycket, mycket långt i framtiden. Så lång tid att det nästan inte går att begripa. Det handlar inte om två miljarder år, utan om tio upphöjt i… ett stort nummer miljarder år, säger Johansson.

Diskussion om artikeln