Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

IT-jätten Google byter namn till Alphabet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Google, bild från 2011
Bildtext Google grundar ett nytt moderbolag med namnet Alphabet. Sökmotorn och internettjänsterna behåller sina gamla namn.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Ett av världens största IT-företag Google byter namn till Alphabet. Syftet är att smidigare kunna växa till ett ännu större företag, men vad det innebär för till exempel användarnas integritetsskydd är ännu oklart.

Googles grundare Larry Page gav beskedet om det nya moderbolaget Alphabet i ett blogginlägg på måndagen. Syftet är enligt Page att skapa en tydligare och simplare organisation.

– Vad är Alphabet? Alphabet är en samling företag av vilka Google är störst. Det nya Google är en aning nedbantat och de företag som står längre ifrån våra huvudsakliga internetprodukter hör istället till Alphabet, skriver Page i blogginlägget.

En timme efter måndagens besked hade Googles aktie stigit med närmare 5 procent.

Alphabet blir alltså den nya koncernen för alla Googles företag och avdelningar och Googles aktier omvandlas till aktier i Alphabet.

Företagets tjänster kommer ändå inte att byta namn. Men flera av de nya projekt som Google har investerat i kommer i framtiden att skötas av Alphabet.

Googles grundare Larry Page
Bildtext Googles grundare Larry Page fortsätter som vd för Alphabet.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Oklara konsekvenser för användarna

Enligt Google kommer användarnas situation att förbli oförändrad eftersom företagets internettjänster fortsätter att fungera som tidigare under samma namn. Men vad som sker på det juridiska planet är inte lika entydigt.

Speciellt inom EU har Googles utnyttjande av användarnas data fått stark kritik. Sedan Google år 2014 förlorade ett fall i EU-domstolen är företaget tvunget att ta bort länkar till föråldrad eller felaktig information om privatpersoner som ber om det.

Sedan förra året har Google tagit bort hundratusentals sökresultat på EU-medborgares begäran. Finländarna har kontaktat Google aktivare än övriga EU-medborgare för att få bort länkar till felaktiga sökresultat.

EU-kommissionen meddelade i april att de anser att Google missbrukar sin dominerande marknadsställning i Europa. Som ersättning kräver EU-kommissionen 6 miljarder dollar, men Google bestrider anklagelserna.

Hur företagets omorganisering påverkar juridiska tvister i Europa och europeiska medborgares användarskydd är ändå tills vidare oklart.

Den amerikanske it-entreprenören Keith Rabois, som bland annat arbetat inom ledningen för Linkedin och Paypal, skrev efter beskedet på Twitter att han inte tror att lagstiftare i EU släpper taget om Google bara för att företaget byter namn.

Futuristiska och pengaslukande projekt ska lyda under Alphabet

En av huvudorsakerna till Googles omorganisering till Alphabet är att företaget i framtiden smidigare kommer att kunna utveckla sina olika affärsidéer och också smidigare köpa upp andra företag.

Riskerna för investerare ska också bli klarare då Alphabet i praktiken nu kommer att kunna redovisa resultatet från Googles lönsamma internettjänster skilt från de mer pengaslukande projekten som inte väntas göra vinst på många år.

Bildtext Målet med Googles Loon-projekt är att skicka upp ballonger i stratosfären för att förse avlägsna platser på marken med internetuppkoppling.
Bild: Reuters tv

Bland annat California Life Company, Calico, som Google grundade 2013, ska nu lyda under Alphabet. Calico är ett forskningsdrivet företag vars mål är att förlänga livslängden hos människor.

Också Google X, ett futuristiskt teknologiföretag som bland annat utvecklat drönare, självkörande bilar, smarta kontaktlinser och luftballonger som från stratosfären förser avlägsna platser med internetuppkoppling, kommer i framtiden att lyda under Alphabet.

Enligt tidningen Business Insider byter företaget också namn till bara ”X”.

Affärstidningen Forbes listar Google som världens tredje värdefullaste varumärke.