Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo ordnar kurs för överviktiga

Från 2015
Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle
Bildtext Under kursen diskuterar man hälsa och kost.
Bild: Yle

Sibbo ordnar en kurs för människor som vill förändra sina levnadsvanor och gå ned i vikt. Under kursen diskuterar man mat, motion och hälsa.

Malin Heikkinen är ansvarig hälsovårdare på Sibbo social- och hälsostation och en av gruppens ledare.

– Vi vill erbjuda grupphandledning som stöder människor att göra rätta val för att stoppa sin viktökning och gå ned i vikt.

De flesta vet att övervikt bidrar till många sjukdomar som diabetes typ två, hjärt- och kärlsjukdomar, astma och depression. En hälsosam livsstil kan däremot förebygga sjukdomar.

Vi äter mer hälsosamt

Övervikt är ett stort problem i Finland, men Malin Heikkinen säger att trenden går mot det bättre.

– Finländarnas kostvanor har blivit hälsosammare. Vi äter mer färska grönsaker, använder växtfetter och dricker fettfri mjölk.

Problemet är att arbets- och vardagsmotionen har minskat betydligt. Dessutom finns det mycket ohälsosam mat tillgänglig för oss, hela tiden.

– Vi sitter massor både på jobbet och på fritiden. Vi måste börja röra på oss mera, använda tallriksmodellen och gå back to basics.

Tröskeln ska vara låg

Kursen passar dem som är mellan 18 och 64 år, och har ett viktindex på 30-39,9. Gruppen startar den 16 september och kommer att träffas nio gånger under hösten på social- och hälsostationen i Nickby.

För tillfället finns det kanske ett par platser kvar, berättar Malin Heikkinen. Det finns tolv platser i gruppen så att människor har möjlighet att diskutera och gruppdynamiken fungerar.

Under den första gången bekantar sig gruppens medlemmar med varandra och delar eventuella erfarenheter från tidigare.

– Många har kanske prövat på många olika dieter och misslyckats flera gånger.

För övrigt är kursens program väldigt konkret och tröskeln ska vara väldigt låg för att delta.

– Vi gör några test om hurdana levnadsvanor man har och diskuterar kring mat, energinivåer och tittar på bilder. Vi försöker utgå från gruppens önskemål.