Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Dåliga digitala taxitjänster bakom Ubers framgång"

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 20:57.
alf rehn, åbo mässcentrum,
Bildtext Alf Rehn
Bild: Yle / Peter Karlberg

All förändring gör ont, säger Alf Rehn, professor vid Åbo Akademi angående taxibranschens oro över konkurrensen från den amerikanska taxitjänsten Uber. Ubers framgång beror i första hand på att taxibranschen i hela världen har varit dålig på att skapa nya digitala lösningar för sina kunder.

Alf Rehn använder själv taxitjänster från uberförare.

- Orsaken varför jag gillar Uber är inte faktum att det är lite billigare utan att det i många fall går så mycket snabbare, enklare och effektivare. Med Uber trycker jag på en knapp, kliver in i en bil som kommer relativt snabbt och kliver ut igen utan att jag egentligen har märkt att jag har betalat. Som konsumenttjänst fungerar det mycket bra är och är väldigt effektivt, säger Alf Rehn.

Tvingar branschen att fundera

Fördelen med Uber är enligt Alf Rehn inte Uber själv, utan att Uber tvingar taxibranschen att fundera på sina affärsmodeller och sina tjänster. Och om Uber åstadkommer det, skapar en bättre tjänst som kan mogna till något fungerande som tar alla krav i beaktande, så är det enligt Alf Rehn en bra sak.

Att taxibranschen känner sig trängd av konkurrensen från Uber är är först och främst dess eget fel, menar Alf Rehn.

- Ubers framgång beror inte så mycket på regleringen av den finska taxinäringen. Den bygger på den globala taxinäringens nästan skrattretande dåliga förmåga till utveckling, säger Alf Rehn.

Han menar att det Uber har gjort i sig inte är märkvärdigt. Det är inte någon avancerad plattform, utan ett ganska enkelt verktyg som kopplar ihop kunder och chaufförer via en app för smarttelefoner.

Omruskare

Alf Rehn tycker det är synd att debatten är så polariserad.

- Antingen ser man företag som Uber eller Airbnb som nästan helgonlika omruskare av något traditionellt - eller så är det de stora stygga amerikanska bolagen som kommer och förstör vårt fina, gamla och hävdvunna system. Och det är ett ganska trist sätt att se det på, säger Alf Rehn.

Som Yle Nyheter har rapporterat så finns finns det de som ifrågasätter Ubers taxiverksamhet vad gäller kompetens hos förarna, samt att skyldigheten att redovisa skatteinkomster ligger på den enskilde föraren, vilket anses utgöra en risk för skattefusk. I en del länder har Ubers verksamhet redan förbjudits eftersom de inte uppfyller de krav som ställs på taxiföretag.

- Naturligtvis måste man också kräva något av Uber. De måste förstås följa regler som alla andra, säger Alf Rehn.

Förtjänar att gå under

- Men jag tycker att så länge Uber kan leva upp till baskrav och leva upp till säkerhet i sin tjänst så är det inget annat än vanlig teknisk och affärsmässig utveckling.

Naturligtvis går det att förbjuda Uber även i Finland. Men som fenomen tror Alf Rehn att det i första hand handlar om att fördröja en utveckling som redan pågår.

- Om taxiföretagen tror att det räcker med att skrika till polisen och sen tänka att bara vi nu får Uber ur Finland, då kommer vi inte att behöva utvecklas, då förtjänar de att gå under. Men om taxinäringen kan konstatera att "Vi lär os av det här, vi kan inte lägre sitta och ignorera digitaliseringen och servicebehovet och de krav moderna konsumenter har", och satsar stenhårt på bättre service skulle det vara jättekul, säger Alf Rehn.