Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas nya kommunikationschef lärde sig svenska på Åland

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 15:46.
Kommunikationschef Leena Forsén i Vasa
Bildtext Kommunikationschef Leena Forsén i Vasa
Bild: Vasa stad

Leena Forsén, 39, blir Vasa stads nya kommunikationschef. Hon kommer ursprungligen från Kelviå och har lärt sig svenska på Åland.

Leena Forsén är filosofie magister inom kommunikationsvetenskap från Vasa universitet. Under de senaste tio åren har hon jobbat på kommunikationsavdelningen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nu går hon över till Vasa stad där hon blir ansvarig för all kommunikation. Stadens kommunikationsavdelning växer eftersom en del uppgifter flyttas om inom staden.

- Vi blir femton personer på kommunikationsavdelningen. Det beror på att den interna kommunikationen också flyttas hit. Den har tidigare skötts av personalavdelningen, säger Leena Forsén som började sitt nya jobb i måndags.

Fyra ansvarsområden

Kommunikationsavdelningens huvuduppgift blir den interna och externa kommunikationen. Men avdelningen ansvarar också för marknadsföringen och för de grafiska tjänsterna.

- I ett inledande skede kommer mitt arbete att gå ut på att få den nya avdelningen att fungera optimalt, säger Leena Forsén som är helt tvåspråkig.

Ville sommarjobba i Vasa

Hon växte upp i Kelviå norr om Karleby. Kommunen var enspråkigt finsk, men är i dag en del av Karleby stad.

Hur kommer det sig att du är helt flytande på svenska?

- Det hänger ihop med att jag flyttade till Vasa för att studera år 1998. Jag ville börja sommarjobb i Vasa och insåg snabbt att det inte går om man inte kan svenska. Därför valde jag att först söka sommarjobb på Åland.

- Jag bodde på Åland två somrar i rad. Den första sommaren jobbade jag på ett kafé och bodde hemma hos en svenskspråkig familj. Den andra sommaren jobbade jag på färjan.

Många sökande

Vasa stad fick 28 ansökningar till tjänsten som kommunikationschef. Åtta av de sökande intervjuades.