Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Programledare tappade masken i direktsändning

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2018 14:51.
Hannah Norrena
Bildtext Hannah Norrena är programledare för Nöjesfredag och Lördax.

Hannah Norrena, programledare för Nöjesfredag och Lördax i Radio Vega, fick en skrattattack mitt under en direktsändning i lördags. Hon höll på att läsa den långa väderrapporten och började plötsligt skratta och kunde inte sluta.

- Jag har läst den långa väderrapporten i Lördax i ett och ett halvt år nu och hittills har jag alltid lyckats ta mig igenom den utan några större fadäser. Denna gång hände det ett litet missöde mellan mig och min programledarkollega Sonja Smederevac studion som fick mig att tappa fattningen. Och alla vet ju att i situationer där man absolut inte får skratta är det helt omöjligt att låta bli då man en gång kommer igång. Lyckligtvis kunde Sonja läsa klart rapporten, säger Norrena.

Skrattattacken väckte stor munterhet på sociala medier och Hannah Norrena fick uppmuntrande kommentarer av bland andra Eva Biaudet som skrev “Det var jättesympatiskt. Ni hanterade det super. #liviradion”.

Hannah Norrena har jobbat på Yle i tio år med både radio och tv. Hon har en säker framtoning i sina program och det är sällan hon tappar fattningen.

Hur hanterar man då en sån här situation i direktsändning?

- Jag kunde uppenbarligen inte hantera den utan måste stänga av min mikrofon. Jag låg sedan under bordet och kved av skratt medan Sonja kämpade sig igenom slutet av rapporten. Att tappa kontrollen i en direktsändning är som att kasta sig ut från ett flygplan utan fallskärm. Fritt fall, säger hon.

Har något liknande hänt dig tidigare?

- Givetvis. Jag har ju jobbat med radio i tio år så det är klart att det hänt, men inte i situationer där man absolut inte får skratta eller inte har en utväg. Lyckligtvis är jag i nio fall av tio ganska bra på att behålla kontrollen men även den som läser sjövädret är uppenbarligen bara människa, säger Norrena med ett skratt.

Väderrapporten - en institution

Norrena säger att det som gjorde det hela speciellt pinsamt var att det hände just under vädret.

- Den långa väderrapporten som går på Yles kanaler varje dag klockan 12.45 är ju en institution som enligt instruktion ska läsas neutralt och “utan affektion”, men det blev ju inte riktigt så denna gång. Vi har i alla vuxit upp med det långa vädret och det är allvarliga saker. Som tur är har jag fortfarande ett jobb att gå till, säger Norrena med ett skratt.

Vad har du fått för kommentarer efteråt?

- Jag lade ut en bekännelse på Facebook som fick enormt många kommentarer och tummar upp. Folk gillar ändå det att man kan fela, vågar erkänna det, be om ursäkt och allra viktigast: att man kan skratta åt sig själv.

Vad sade dina chefer om skrattattacken?

- Chefernas reaktion var en delorsak till att jag tvekade om jag skulle berätta öppet om det här eller inte, men så tänkte jag att de ändå är så pass mänskliga att de nog förstår. Det stämde för flera av dem gav mig en tumme upp på Facebook och min producent sa att hon aldrig varit på en fest där den långa väderrapporten väckt så mycket förtjusning. Så slutet gott, allting gott!

En annan kommentar på Facebook löd “Jag lyssnade och trodde inte mina öron! Sedan tänkte jag hela tiden att skärp dej Hannah men samtidigt var det ju nog så festligt. Jag skratta så tårarna rann! Första gången i mitt liv som jag uppskattat sjövädret!”