Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Låtar som egentligen skrevs till andra artister

Från 2015
rihanna som dansar
Bild: EPA / Sebastiao Moreira / All Over Press

Eurovisionshitten Euphoria var egentligen skriven åt en annan artist, och vem skrevs Titanium åt från första början? Det och mycket mer har vi listat här.

Det kan vara svårt att tänka sig någon annan framföra ens favoritlåtar, men faktum är att många låtar från början var skrivna till en annan artist. Vi har listat några exempel på låtar där andrahandsvalet fick ta över. Tror du någon annan artist hade gjort låtarna bättre?

Loreen - Euphoria

Loreens låt Euphoria slog igenom år 2012 och tog hem vinsten i Eurovisionen. Svenska Loreen levererade kanske den bästa eurovisionslåten genom tiderna, och man tycker att låten verkligen var som gjord för henne.

Men Euphoria var inte alls tänkt till Loreen från första början, utan erbjöds till Danny Saucedo som också ställde upp i Melodifestivalen samma år. Han avböjde dock, för att istället ställa upp med låten Amazing. Vi andra, och särskilt Sverige, är kanske glada att han valde en annan låt, men undrar om han själv känner sig bitter så här i efterhand?

Pharrell Williams - Happy

Pharrells låt Happy har spelats till lust och leda, och ingen blir direkt glad längre när man hör låten. Men från första början var det inte meningen att Pharrell skulle vara den som är happy, utan låten skrevs med Cee Lo Green i åtanke.

Onekligen skulle den här låten även ha passat för Gnarls Barkley-sångaren, men han slapp ju i alla fall trötta ut hela jordens befolkning med den här glada låten.

Och om du av någon oförklarlig anledning inte ännu har tröttnat på låten får du den här:

Kelly Clarkson - Since U Been Gone

Den här låten var ursprungligen skriven åt Pink, och tanken var att Since U Been Gone skulle bli hennes nästa stora hit. När man tänker på det så känns det faktiskt som en låt som skulle passa Pink, så kanske hon gick miste om en hit.

Efter att Pink hade tackat nej erbjöds låten till Hilary Duff, vilket känns lite otippat. Kanske hon borde ha tackat ja för att ge karriären ett uppsving? Hur som helst var det Idols-vinnaren Kelly Clarkson som fick låten till slut, och låten bidrog säkert till albumet Breakaways framgång.

David Guetta ft. Sia - Titanium

Succélåten Titanium skrevs av Sia själv tillsammans med David Guetta, och låten erbjöds till höger och vänster, men att Sia själv skulle sjunga den hade nog ingen tänkt. Mary J. Blige och Katy Perry tackade båda nej till låten, och rykten säger att de inte ville åta sig sången för att den var för svår att sjunga.

Då fann de ingen annan lösning än att Sia själv framförde Titanium med sin oslagbara stämma. Vackert så.

Rihanna - Disturbia

Kan du gissa vem låten Disturbia var menad åt från början? Tips: en person som Rihanna känner väldigt väl.

Ja just det, låten var tänkt åt Chris Brown först, men han gav den till Rihanna istället. Kanske hans sätt att säga förlåt efter ett av deras stora bråk?

Rihanna tycks för övrigt ofta vara ett andrahandsval då nästan alla hennes stora hittar egentligen är skrivna åt andra personer. Till exempel samarbetet We Found Love med Calvin Harris, var från början tänkt till Leona Lewis, och Umbrella tackade först Britney Spears nej till.