Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Folkhälsan vill veta hur dagisbarnen mår

Från 2015
Uppdaterad 12.08.2015 10:46.
Ett ensamt barn

Folkhälsan besöker daghem i Lovisa och Borgå för att rekrytera barnfamiljer till ett nytt forskningsprojekt, DAGIS. Projektet ska kartlägga barnens levnadsvanor.

I slutet av augusti inleds Folkhälsans nya undersökning om levnadsvanor bland daghemsbarn.

Totalt fem kommuner i Södra Finland är med, varav Borgå och Lovisa är två. De övriga tre är Lojo, Vanda och Hyvinge.

– Man kan säga att det här är ett tvärvetenskapligt projekt. Fokus ligger på 3–6-åringarnas levnadsvanor, alltså fysisk aktivitet, kostvanor, stillavarande beteende, stress och lite sömn, säger forskare Carola Ray.

Besök på daghem i Lovisa och Borgå

Forskarna Carola Ray och Riikka Kaukonen
Bildtext Carola Ray och Riikka Kaukonen.

På tisdagen och onsdagen rör sig forskarna Carola Ray och Riikka Kaukonen i Borgå och Lovisa. Bland annat informerar de daghemspersonalen om undersökningen.

– Vi försöker få föräldrar med i projektet och delar ut samtyckesblanketter. Vi hoppas att så många familjer som möjligt vill delta, säger Riikka Kaukonen.

Under tisdagen fick Villekulla i Lovisa, Hembacken i Liljendal, Ruukin päiväkoti i Strömfors samt Sagobacken och Gammelbackan päiväkoti i Borgå besök.

På onsdagen besöker forskarna ytterligare sju daghem i Borgå, varav Bjurböle daghem är det enda helt svenskspråkiga.

Från ett språk till två

Forskarna ville ha ett urval som representerar Södra Finland möjligast väl. Till en början utgick de ifrån att undersökningen skulle göras på finska.

– Men vi insåg sedan att våra data kan bli ännu rikare om vi gör det här på två språk, eftersom vi ändå har den möjligheten, säger Ray.

Efter förändringen började de fundera på vilka tvåspråkiga kommuner det finns och vilka av dem som kanske ligger lite längre bort från Helsingfors.

Oftast är det nämligen bara kranskommunerna kring Helsingfors som är med i olika undersökningar, menar Ray.

– Därför valde vi bland annat Borgå och Lovisa. Tillsvidare är vi jättenöjda. Jag tror det är roligt för de här kommunerna samtidigt som det är roligt för oss att komma lite längre ut.

Bra bemötande i Lovisa

Nu hänger det på föräldrarna – daghemmen har redan tackat ja. Jag hoppas att personalen och föräldrarna är med på noterna.

― Carola Ray

På tisdagsförmiddagen besökte de tre daghem i Lovisanejden. Ray säger att besöken gick jättebra och att mottagandet var sakligt. Personalen gav sig tid att lyssna och ställde frågor.

– Jag hoppas att personalen är med på noterna, och framför allt föräldrarna. Det är dem det hänger på nu, eftersom daghemmen redan har tackat ja.

Föräldrarna kommer att få informationsblad och blanketter i sina barns fack på daghemmen endera under tisdagen eller onsdagen.

Efter det har de en vecka på sig att besluta om deras barn ska delta i undersökningen.

Vill rekrytera 800 barn och deras familjer

Målet för daghemmen i Lovisa och Borgå är att åtminstone 30 procent av barnen ska tacka ja till undersökningen, alltså minst sex eller sju barn per grupp.

Totalt hoppas forskarna på att samla ihop data av 800 barn i de fem kommunerna innan hösten är slut.

Undersökningen är den största kring dagisbarnens levnadsvanor och stress som har gjorts i Finland.

– Kommande vecka samlar vi in blanketterna och räknar dem. Först då vet vi vilka daghem som deltar i undersökningen, beroende på hur många föräldrar som är med, säger Carola Ray.

Vad påverkar levnadsvanorna?

Själva undersökningsfasen kör i gång i oktober. Då spenderar forskarna en dag på daghemmen för att göra egna mätningar, och ge mer information om projektet.

Veckan därpå engageras daghemmen och föräldrarna.

Utöver att undersöka barnens levnadsvanor funderar forskarna också på de faktorer som påverkar dem, hemma och på dagis.

– Vi vill få fram faktorer som man kan påverka för att främja barnens levnadsvanor.

Från teori till praktik

Bildtext Folkhälsan samarbetar med Helsingfors universitet och Arbetshälsoinstitutet.

Undersökningen är en del av projektet DAGIS – ett samarbete mellan Folkhälsan, Helsingfors universitet och Arbetshälsoinstitutet. Projektet pågår mellan 2014 och 2019.

Målet är att utveckla och testa verksamhetsmodeller som främjar goda levnadsvanor bland dagisbarnen.

– Efter årsskiftet har vi ett och ett halvt år på oss att planera följande fas, då vi engagerar daghem för att pröva metoderna vi tar fram. Vi vill se om det har någon effekt då man ruckar på rutinerna lite, säger Ray.

Då Yle Östnylands reporter frågar Carola Ray och Riikka Kaukonen vad de mest ser fram emot med projektet är svaret entydigt.

– Jag ser mest fram emot att få träffa alla ljuvliga barn, säger Ray och skrattar.

– Jo, jag med, säger Kaukonen.