Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pörtom kan förlora apotek

Från 2015
Kund och personal vid disk på Pörtom filialapotek
Bildtext Betjäning på Pörtom filialapotek kan vara ett minne blott efter årsskiftet. Apotekare Erkki Ihalainen säger att filialen inte är lönsam.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Pörtom i Närpes kan stå utan apotek efter årsskiftet. Apotekare Erkki Ihalainen vill flytta filialtillståndet från Pörtom till det nya varuhuset på Högback.

Närpes apotek har tre filialapotek. De finns i Pörtom, Övermark och Kaskö. En apotekare får bara ha tre filialapotek.

Pörtom filialapotek
Bildtext Pörtom filialapotek.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det nya varuhuset på Högback ligger endast tre kilometer från huvudapoteket i Närpes centrum.

- Vi är förbannade rent utsagt. Vi anser oss ha rätt till ett apotek. Vi har rätt så långa avstånd ute på landsbygden. Det bidrar till avfolkningen på landsbygden ju mer service som försvinner, säger Tobias Dahlblom, ordförande för byarådet i Pörtom.

Tobias Dahlblom
Bildtext Tobias Dahlblom
Bild: Yle/Markku Hautala

Olönsam filial

Apotekare Erkki Ihalainen är inte tillgänglig för en intervju mer per e-post meddelar han att filialen i Pörtom inte är lönsam. Han har inte längre råd med den enda farmaceuten som är anställd på filialen i Pörtom.

Erkki Ihalainen
Bildtext Erkki Ihalainen. Arkivbild.
Bild: Yle/Mischa Hietanen

Ihalainen har bett Närpes stad om ett utlåtande om att flytta filialen från Pörtom till Högback. Enligt de papper han lämnat in till staden skulle han hur som helst tvingas lägga ner Pörtom filialen vid årsskiftet.

Samma öde kan filialen i Övermark gå 2017.

Närpes apoteks skyltfönster
Bildtext Närpes huvudapotek ligger 3 kilometer från Högback där Ihalainen vill öppna en ny filial.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Närpes stadsstyrelseordförande Olav Sjögård (SFP) säger att de kommer att lobba för att apoteket får stanna kvar i Pörtom.

I de papper Ihalainen lämnat in till Närpes stad framkommer det också att den nya apotekslagen satt käppar i hjulen för honom.

Den nya lagen trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan. Enligt den skulle apoteksavgifterna minska för de mindre apoteken och filialerna ute på landsbygden. Men i och med att Närpes apotek har så stor omsättning har avgifterna inte minskat.

Fimea ger tillstånd

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedel, Fimea, reglerar apoteken i Finland men någon officiell ansökan har inte kommit in om att flytta filialtillståndet i Närpes.

- Vi vet om det och apotekaren har ringt hit och hört sig för hur han ska gå till väga, säger överprovisor Pirjo Rosenberg på Fimea.

Först när ansökan kommit in kan Fimea begära in utlåtande från kommunen eller staden och närliggande apotek.

Utlåtanderundan är en månad och hela tillståndsprocessen kan ta några månader.

En av Fimeas uppgifter är att se till att invånarna tryggas när det gäller avstånd till apotek. Men någon måttstock finns inte.

- Det avgörs från fall till fall, säger Rosenberg.

Pörtom filialapotek
Bildtext Apoteket i Pörtom.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Till filialapoteket i Övermark har Pörtomborna 15 kilometer och till huvudapoteket i Närpes centrum har de 34 kilometer.

- Jag tror att Fimea kommer att ställa sig på vår sida men apotekaren kan ändå bestämma sig för att lägga ner apoteket här i Pörtom, säger Dahlblom.