Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Domstol: Magistraten behandlade homopar fel

Från 2015
Två män håller varandra i handen.
Bildtext Det vietnamesiska paret ska få registrera sitt partnerskap i Finland, slår förvaltningsdomstolen i Helsingfors fast.

Magistraten gjorde fel när ett vietnamesiskt homopar inte fick registrera sitt parförhållande. Det här slår förvaltningsdomstolen i Helsingfors fast. I domen konstateras att homopar ska ha samma rättigheter som heteropar.

Två män från Vietnam ville i november i fjol registrera sitt parförhållande vid magistraten i Östra Nyland. Magistraten sade nej eftersom den ena mannen inte hade bott i Finland i två år.

Han hade fått uppehållstillstånd för ett år några månader tidigare. Ingen av männen är finländsk medborgare.

Domstolen: Strider mot grundlagen

I partnerskapslagen står att för att två utländska medborgare ska få registrera sitt partnerskap i Finland krävs att båda bott i landet i två år. När det gäller äktenskap mellan en man och en kvinna finns ingen motsvarande paragraf.

Enligt förvaltningsdomstolen i Helsingfors strider det här mot grundlagen eftersom ingen får diskrimineras på grund av sin sexuella läggning.

Domen, som gavs förra veckan, är sannolikt unik. Den torde, enligt parets advokat, leda till att utländska medborgare lättare kan registrera sitt partnerskap i Finland.

Magistraten måste nu på nytt behandla det vietnamesiska parets önskan om att registrera sitt partnerskap.

I Vietnam var homoäktenskap förbjudna till och med 2014. Vid årsskiftet upphävdes förbudet, men lagen känner trots det inte till homoäktenskap och ett homopar har inte samma rättigheter som ett heteropar.