100 år med talkoanda och fest
Föreningslokalen Tallåsa i Gäddrag i Borgå firar sitt hundraårsjubileum på lördag. Hembygdens Vänner i Gäddrag hoppas på varmt deltagande trots att behovet av lokalen inte varit det största under den senaste tiden
Dörrarna kommer att stå öppna och kaffepannan kommer att vara varm på Tallåsa på lördag. Det intygar Markus Grönqvist, ordförande för Hembygdens Vänner i Tallåsa.
- Det är fritt fram för folk att komma och gå under dagen. Jag kan tänka mig att det finns flera som gärna kommer hit och pratar gamla minnen, säger Grönqvist.
Från och med kvällen börjar den riktiga festen klockan åtta när dansbandet Stella & Streamline bjuder på levande musik.
- Då hoppas jag att alla danssugna hittar hit.
Byggdes i talkoanda
Tallåsa byggdes i talkoanda och stod klart i augusti 1915. Främst var det ungdomar från Gäddrag, Pirlax och Grännäs som stod för bygget. Den första grundstenen lades på julen 1914, vilket betyder att hela arbetet gick undan på ett halvt år.
- På den tiden fanns talkoandan ännu, konstaterar Torsten Grönkvist, medlem i hembygdsföreningen.
Orsaken till att lokalen byggdes var ungdomsrörelsens framfart i Finland under slutet av 1800 talet. Strömningarna som föddes i Österbotten hittade också till östra Nyland.
Behovet av lokalen verkar minska
Markus Grönqvist berättar att intresset för att hyra lokalen varit svalt under den senaste tiden.
- Orsakerna är säkert många men jag antar att folk helt enkelt har annat att göra nuförtiden. Sedan kan det ju ha att göra med att lokalen är ganska liten för till exempel bröllop.
Torsten Grönkvist är inne på samma linje och anser att det är en beklaglig trend.
- Man märkte det redan när tv-apparaterna kom. Sånt här intresserar inte längre tyvärr.
Hembygdens Vänner ännu aktiva
Trots att ortsborna har fullt upp är Hembygdens Vänner en aktiv förening som årligen ordnar diverse evenemang. Några av höjdpunkterna är en tävling i kulstötning, där man stöter kula på tio olika sätt, och trekamp i friidrott på sportplanen i Grännäs.
- Det brukar vara ungefär femtio bybor som deltar i trekampen, säger Markus Grönqvist.
Dessutom är dörrarna öppna för ungdomar på Tallåsa en gång i veckan. Då kan man samlas för att spela biljard och umgås.