Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katastrofberedskap i USA efter gruvläcka

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 20:36.
Yle Nyheter TV-nytt: Läckande guldgruva en katastrof för Colorado - Spela upp på Arenan

Floden Animas som flyter till Coloradofloden och Grand Canyon har drabbats av farliga tungmetaller från en övergiven guldgruva i Colorado. Hela Colorado och delar av New Mexico har utlyst katastrofberedskap.

Det som ser ut som morotssaft eller senapssås är de facto en kväljande soppa av giftiga tungmetaller med allt från kvicksilver, järn, zink och koppar till arsenik.

Uppskattningsvis över elva miljoner liter förorenat vatten har hamnat i floden Animas från den övergivna guldgruvan Gold King. Som mest forsade nästan 2 000 liter spillvatten i minuten ut ur gruvan rakt i floden.

Utsläpp från guldgruva i floden Animas
Bild: AFP / Lehtikuva

Läckan uppstod när en grupp från den federala miljöskyddsmyndigheten EPA hade gått in i gruvan för att undersöka riskerna. Dessvärre var de inte tillräckligt försiktiga med sin tunga utrustning. Det uppstod en läcka och de anhopade vattnet med tungmetallerna i gruvan forsade rakt ut i floden.

Sedan läckan uppstod förra veckan har föroreningarna flutit vidare längs San Juanfloden till Coloradofloden. Utom Colorado är nu också delstaterna New Mexico och Utah drabbade liksom Arizona där nationalparken Grand Canyon är hotad.

Fri företagsamhet utan ansvar

Den lokala befolkningen är besviken på myndigheterna och upprörd över den bristfälliga informationen om olyckan.

Myndigheterna förefaller handfallna och invånarna är oroade för att ingen vet hur mycket grundvattnet och brunnarna är förorenade.

En invånare beskyller direkt EPA för att fara fram med osanning och inte känna till fakta om olyckan.

Den federala regeringen säger att hela 40 procent av vattnet i de stora vattenstråken i västra USA redan är förorenade av spillvatten från övergivna gruvor.

Orsaken ligger i guldrushen och den fria företagsamheten. Fram till slutet av 1970-talet fanns det nämligen inga regler och ingen övervakning av verksamheten.

Vem som helst kunde fritt börja gräva efter guld, silver, koppar och zink.

Följaktligen finns det i dag 55 000 övergivna gruvor i västra USA som myndigheterna i decennier har försökt rengöra.

Diskussion om artikeln