Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mental träning för kropp och själ

Från 2015
Uppdaterad 12.08.2015 10:47.
Kia Nyström är nybliven mental tränare
Bild: Yle/Alexandra Granberg

Katarina "Kia" Nyström har jobbat bland annat inom företagsvärlden och sjöfartsbranschen, men i våras blev hon färdig med sin tvååriga utbildning som mental tränare.

- Jag kände att det var någonting jag inte fick ut av mitt arbete och ville lära känna mig själv bättre. Jag har varit med om en burnout och led av ångest, stress och oro i mitt liv. Då hittade jag mental träning.

Vad gör då en mental tränare?

- I motsats till terapi handlar mental träning om friskvård och att blicka framåt istället för att gräva så mycket i det förflutna. Mental träning är till för att till exempel öka stresståligheten och den personliga effektiviteten.

Mental träning är ännu relativt nytt i Finland och förknippas ofta med idrott. I Sverige har det däremot redan i några år använts inom företag.

- Jag skulle vilja jobba med företagspersonal, det är min nisch. Andra som blir mentala tränare är också till exempel lärare, vårdare och fysioterapeuter. Jag skulle säga att det behövs lite var som helst. Däremot finns ju inte mental tränare som ett yrke i sig, utan man måste skapa jobb själv och rikta in sig.

Jobbstress vanligt

- När du stressar över att semestern tar slut, fundera först på vad det är som stressar dig. Försök sedan fokusera på det positiva istället för det negativa. Tänk inte att du har en massa obesvarade mejl utan tänk att det ska bli roligt att se dina kolleger och komma tillbaka till rutiner. Jag vet att det är enkelt att säga så, men jag tror att alla kan förändras.

- Vi har egentligen en för hög grundspänning i dag. När vi stressar sätter vi onödigt mycket energi på att fokusera på stressen, energi som hellre kunde läggas på att få saker gjorda. Fysiska och mentala avslappningsövningar som jag gjort dagligen har åtminstone hjälpt mig hitta mitt inre lugn.

Text: Alexandra Granberg

Kia Nyström är mental tränare
Bild: Yle/Alexandra Granberg