Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2016 18:57.
Nyhetskollen - Yles unika nyhetsapplikation
Bildtext Så här kan Nyhetskollen se ut i din telefon.
Bild: Svenska Yle / Camilla Fagerholm

Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig.

- Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Med hjälp av Nyhetsskollen kan du skräddarsy nyhetsflödet enligt dina önskemål. Du väljer vilka ämnen som ska prioriteras och vilka som inte känns lika viktiga.

Nyhetskollen skickar en avisering direkt när en för dig viktigt nyhet har publicerats. Vill du inte väckas av ett ”pling” mitt i natten går det att ställa in.

”Inte som Facebookflödet”

Kalle Karonmaa följer inrikes- och teknologinyheter men inte lokalnyheter från mindre kända orter.

- Jag brukar gå igenom nyhetslistan längs med dagen då jag har tid, typ lunchdags och kaffepauser. Mest koncentrerar jag mig på rekommendationerna och sen kollar jag snabbt huvudnyheterna och sport.

Sara Torvalds är också van användare av Uutisvahti. Hon tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook.

- Jag har prioriterat nyheter om katolska kyrkan, invandringspolitik och mänskliga rättigheter. Inhemsk sport däremot intresserar mig inte.

Torvalds tycker det ska bli roligt med Svenska Yles nyheter i en app.

- Helst tar jag ju del av nyheter på mitt modersmål.

Dina nyheter hela tiden med dig
Bild: Svenska Yle / PlaceIt

Tusentals ämnen att välja bland

Nyhetskollen och Uutisvahti bildar nu en gemensam mobilapp och du kan byta mellan svenska och finska på samma sätt som i Yle Arenan-appen. I appen kan du prioritera upp eller ned massor av olika ämnen, allt från Fiskars och bilbeskattning till Kimi Räikkönen och prideparader. Du kan också inkludera de mest delade och viktigaste nyheterna i ditt flöde.

I den nya appen ingår även en sökfunktion där du kan prioritera potentiella ämnen – alltså nyheter som komma skall.

Två språk – en app

Innehållet i Nyhetskollen kommer från Yle Nyheter och Sport. Har du redan Uutisvahti i bruk gäller det att uppdatera appen så att det svenskspråkiga gränssnittet aktiveras.

- Nyhetskollen ger helt nya möjligheter för mig att följa nyheter på svenska också, säger Karonmaa.

Nyhetskollen fungerar i Iphone- och Androidtelefoner

På en Androidtelefon hittar du Nyhetskollen med det svenska namnet endast om ditt operativsystem är inställt på svenska. Har du installerat den finska versionen av appen, “Uutisvahti”, kan du byta språket på användargränssnittet inifrån appen. Gå till inställningar / övriga inställningar (asetukset / vaihda muita asetuksia) och välj svenska som språk.

För att se den svenskspråkiga Nyhetskollen på din Iphone måste du byta operativsystemets språk till svenska. Det gör du från inställningar / allmänt / språk och region / Iphonespråk (settings / general / language and region / Iphone language). Observera också att ifall ditt App Store-språk är engelska, så hittar du endast Nyhetskollen på det finska namnet “Uutisvahti”. Installerar du appen med det finska namnet får du ändå den svenskspråkiga versionen förutsatt att ditt Iphonespråk är svenska.

Du kan läsa artiklar på svenska på både Android och Iphone oavsett vilket språk användargränssnittet är på.

För Windowstelefoner är Svenska Yles innehåll tyvärr inte tillgängligt, men det finns en version av Uutisvahti för WP med Yles finskspråkiga nyheter.

Nyhetsapplikation som styrs av ämnesord
Nyhetskollen - en nyhetsapplikation som ger dig personifierade nyhetsflöden
Jämförelse av två bilder: Dina ämnesprioriteringar styr vilka nyheter du ser
Bilder: Svenska Yle (vänster), Svenska Yle (höger)

Diskussion om artikeln