Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libyens premiärminister tänker avgå – talesman förnekar

Från 2015
Uppdaterad 12.08.2015 05:42.
Abdullah al-Thinni 31 mars 2015.
Bildtext Premiärminister Abdullah al-Thinni.

Libyens internationellt erkände premiärminister Abdullah al-Thinni har meddelat i en direkt sänd TV-intervju att han tänker avgå, men hans talesman förnekar ändå att så kommer att ske.

Enligt regeringens talesman Hatem al-Abadi hade Thinni endast tänkt avgå om folk hade krävt hans avgång.

al-Thinni som leder en av Libyens två rivaliserande regeringar sade i en intervju sent på tisdag kväll att han tänker lämna in sin avskedsansökan.

- Jag kommer att avgå officiellt och jag lämnar in min avskedsansökan till Representanthuset på söndag, sade Thinni i intervjun.

Han verkar ha provocerats av arga tittare som anklagade Thinni för inkompetens och hans regering för bristande säkerhet och stigande mat- och bränslepriser.

- Folk behöver inte protestera mot mig, eftersom jag avgår officiellt. De kan ta in en ny premiärminister som kan lösa alla problem med ett trollspö, sade Thinni.

Har velat avgå redan tidigare

Abdullah al-Thinni utsågs till premiärminister i fjol våras.

Han och hans regering flydde från huvudstaden Tripoli till östra Libyen för ett år sedan, då en rivaliserande islamistdominerad fraktion av parlamentet bildade en egen regering i Tripoli.

De två regeringarna som stöds av olika väpnade grupper har drabbat samman sedan dess över hela landet.

Thinni har klarat sig undan flera mordförsök, senast i början av året då beväpnade män öppnade eld mot premiärministerns bil efter ett regeringssammanträde i Tobruk.

Thinni klarade sig oskadd men hans livvakt dödades. Han erbjöd sig att avgå även i fjol då hans familj hotades med våld.

Kaotiskt läge i Libyen.

Fredsförhandlingar mellan grupperna som stöder de rivaliserande regeringarna fortsatte den här veckan i Geneve under FN-medling, men de har ha tillsvidare inte lett till resultat.

Radikala islamistgrupper som har svurit trohet antingen till IS eller Al Qaida har samtidigt utökat sitt inflytande, vilket har bidragit till det rådande kaoset i Libyen.

Både IS och al-Qaida kontrollerar städer vid den libyska Medelhavskusten där omkring en halv miljon flyktingar från Afrika väntar på att försöka ta sig till Europa.