Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Byggnads vice ordförande: Samhällsfördraget är en bluff

Från 2015
arbetskraftsbyrån i ekenäs
Bildtext Arbetskraftsbyåerna lider av personalbrist, men står inför ytterligare sparkrav.
Bild: Yle/Nicole Löfberg

Byggnadsförbundets vice ordförande Kyösti Suokas ondgör sig över det så kallade samhällsfördraget. Suokas anser att arbetstagarnas löneförhöjningar har sålts ut - gång på gång - mot vaga löften från arbetsgivarna.

Suokas framför sin kritik i Kansan Uutisets webbupplaga.

- Vi har redan ingått flera samhällsfördrag av den sort som regeringen suktar efter. Genom fördragen har man avskaffat förmögenhetsskatten för de rika, slopat folkpensionsavgiften för arbetsgivarna och sänkt företagsbeskattningen, säger Suokas.

Han påminner också om beslutet om att höja pensionsåldern.

- Att räkna upp vad löntagarsidan har fått i utbyte är svårt, tycker Suokas.

Kyösti Suokas.
Bildtext Kyösti Suokas
Bild: vasemmistoliitoneurooppa.fi

Han ger de fackliga centralorganisationernas tjänstemän en känga. Enligt honom har de redan i blöjåldern blivit medlemmar i politiska ungdomsförbund, och därigenom skolats in i sitt uppdrag.

- Det är bara sådana typer som förmår uppskatta de vaga löftena om förbättringar i arbetsförhållanden.

Enligt Suokas återstår nu att se hur giriga arbetsgivarna kommer att visa sig.

- Arbetsgivarna förbinder sig inte till något. Företag som gör stora vinster avskedar utan prut sina anställda för att åstadkomma ännu större vinster och dividender, säger han.

Suokas kritiserar också det sätt på vilket regeringen har lyckats sälja hela samhällsfördraget. Han är mycket skeptisk till statsminister Juha Sipiläs (C) löfte om utbildning och stöd för dem som blir uppsagda.

- Det är ett lustigt löfte, med tanke på att regeringen redan har beslutat om stora nedskärningar i utbildningen och arbetslöshetsskyddet. Dessutom håller man på att ytterligare försvaga arbetskraftsbyråerna, vars personalresurser redan nu är otillräckliga.