Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nya historier på Svenska teatern

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 11:12.
Linda Zilliacus och Max Forsman visar en bit ur pjäsen Fru Catharina Boije och hennes döttrar.
Bildtext Linda Zilliacus och Max Forsman visar en bit ur pjäsen Fru Catharina Boije och hennes döttrar.
Bild: Cata Portin

Under Svenska teaterns 148:e spelår står familjen i centrum. Detta innebär inte enbart familjepjäser, utan pjäser om familjen. Om kärlek, men också konflikter.

- Svenska teatern är en plats var man fritt och öppet får diskutera, säger teaterchefen Johan Storgård i sitt tal under spelårsöppningen.

Därefter säger han tack på alla de tolv språk det finns representerade ur olika nationaliteter på teatern.

- Det är viktigt för oss att berätta nya historier, säger han.

Ny dramatik

Ny dramatik bjuds det på av den egna ensemblen, men också av andra röster bland annat på Nicken NU. Där inleds spelåret med Teater Povres Varför måste alltid jag diska? redan 14-22.8.2015.

I oktober får vi se Östra Nylands teaters Den älskande av Sofia Aminoff, om Linda Sibelius. Den sätts upp som en del av Jean Sibelius 150-års jubileum. I december ser vi Annikas sacre, en monolog av Annika Tudéer baserad på Nijinskijs balett Våroffer.

I Fru Catharina Boije och hennes döttrar har regissör Cilla Back tagit fasta på bland annat syskontemat. Pjäsen baserar sig på en roman med samma namn av Fredrika Runeberg. För dramaturgin står Sofia Aminoff.

Kristofer Möller har baserat minnespjäsen Rübezahl på sin egen barndom. Detta är hans debut som dramaturg, och man kan också se honom på scen i Mamma Mia som ännu går denna höst.

Sista föreställningen av Mamma Mia spelas på nyårsafton.

Simma eller sjung på teatern

Man behöver inte längre sitta i tyst i salongen – nu blir det allsång. I Allsång after dark: De vågade visorna får man sjunga med i visor ur den Nordiska erotiska vistraditionen med Linda Sundberg som värd och folksångaren Brita Björs.

Under våren 2016 kommer man att sätta upp ett samarbete mellan elva magisterstuderande från Konstuniversitetets teaterhögskola och Svenska teatern. Pjäsen heter Titanic, men man ska inte luras och tro att det är teaterversion av filmen, pjäsen kommer däremot att spegla mentaliteten simma eller sjunk.

Till Finlands 100-års jubileum kommer Christoffer Mellgren att dramatisera en del personliga berättelser från Svenskfinland. Ännu i augusti efterlyser Svenska teatern tillsammans med Svenska litteratursällskapet publikens egna berättelser till en pjäs som kommer att sättas upp hösten 2017.

Läs mer om repertoaren och Svenska teatern på deras hemsida.