Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Skada tvingar Sami Salo att avsluta karriären

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 13:16.
Sami Salo, januari 2014
Bildtext Sami Salo, arkivbild från januari 2014.
Bild: AFP / Lehtikuva

Veteranbacken Sami Salo tvingas hänga upp skridskorna. En skada i handleden från slutspelsvåren 2014 låter inte ishockeylandslagsbacken fortsätta karriären, berättar Salo åt tidningen Ilta-Sanomat.

Rykten om att Salo skulle avsluta karriären har rört sig i hockeyvärlden sedan skadan visade sig vara allvarlig. Nu bekräftar backen nyheten.

– Det är vad det är, Inte kan man spela med den här handleden. Varken ishockey eller tennis, berättar Salo enligt Ilta-Sanomat.

Salo fick gå av isen under NHL-slutspelet 2014 med en handledsskada, som inte först uppgavs vara allvarlig. Efter en stund stod det ändå klart att skadan måste opereras.

– Handleden har opererats flera gånger, men ingen läkare vågar lova något. De säger bara att det finns chanser, säger Salo.

"Har inte spelat hockey på ett år"

Senast spelade Salo för Tampa Bay Lightning tillsammans med bland andra Valtteri Filppula, men det kontraktet tog slut på sommaren 2014. Salo berättar att flera NHL-klubbar erbjöd kontrakt inför säsongen 2014-15, men Salos skada tvingade honom att tacka nej.

Nu har Salo gett upp hoppet om att återvända till hockeyrinken.

– Sanningen är att jag är 40 år gammal och har inte spelat hockey på ett år, säger Salo.

Till framtidsplanerna hör nu en flytt tillbaka till Tampa där familjen har bott de senaste åren. Salos äldsta barn ska inleda sina studier. En flytt tillbaka till Finland är därmed aktuell tidigast om ett år.

Sami Salo hör till de mest framgångsrika ishockeyspelarna i Finland. I landslagsdressen var Salo med då Finland vann OS-silver 2006, OS-brons 2010 och 2014 och var med då lejonen tog VM-silver 2001.

Salo har spelat 878 matcher i NHL. Backen har stått för 99 mål och 240 assists under sin karriär i Nordamerika.