Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Chef i Centralafrikanska republiken sparkas efter sexskandaler

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 10:27.
FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon har avskedat Babacar Gaye, chefen för FN:s fredsbevarande operation i Centralafrikanska republiken.
Bildtext Babacar Gaye.
Bild: EPA/STR

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har avskedat Babacar Gaye, chefen för FN:s fredsbevarande operation i Centralafrikanska republiken. Gaye fick gå efter det senaste avslöjandet om att en 12 år gammal flicka våldtogs av fredsbevarare.

Ban meddelade att Babacar Gaye från Senegal har lämnat in sin avskedsansökan efter avslöjanden om att FN-soldater våldtog en 12-årig flicka samt skjöt ihjäl en 16-årig pojke och hans far i huvudstaden Bangui nyligen.

- Det räcker nu, sade Ban Ki-moon som har sammankallat FN:s säkerhetsråd för att diskutera sexskandalen senare i dag.

Enligt FN avskedades Babacar Gaye på grund av sin oförmåga att ta tag i de allvarliga anklagelser som har riktas mot världsorganisationen i Centralafrikanska republiken.

- Jag kan inte beskriva i ord hur arg och ledsen jag blir över upprepade uppgifter om att sexuella övergrepp har begåtts genom åren av FN-styrkor, säger Ban Ki-moon.

Amnesty avslöjade övergreppen i Bangui

Det var människorättsorganisationen Amnesty International som den här veckan avslöjade att en 12 år gammal flicka har våldtagits och att en 16-årig pojke och hans pappa har skjutits ihjäl.

Amnesty International intervjuade flickan, anhöriga och vittnen till händelserna den 2 och 3 augusti då FN-soldater sökte efter en rebelledare i huvudstaden Bangui.

Fem personer dödades i samband med operationen, bland dem en FN-soldat från Kamerun.

Flickan berättade att hon hade gömt sig på en toalett men en FN-soldat hittade henne, släpade ut henne och våldtog henne bakom en lastbil.

- När jag skrek, slog han mig hårt och lade handen över min mun, sade hon till Amnesty.

Dagen därpå sköts den tonåriga pojken och hans far ihjäl utanför sitt hem och en granne har vittnat om att FN-soldaterna skjöt mot allt som rörde sig.

Många anklagelser om övergrepp

FN-styrkan i Centralafrikanska republiken består av soldater från Rwanda och Kamerun. Sedan i fjol har FN mottagit 57 anklagelser om olika slag av övergrepp, bland dem 11 fall av sexuella övergrepp.

Läkare utan gränser säger sig vårdat fyra barn som uppgav att de våldtogs av FN-soldater. Den 12 år gamla flickan var en av dem.

FN-soldater har tidigare anklagats för sexuella övergrepp på gatubarn i Bangui och för minst en våldtäkt i de östra delarna av landet.

Många FN-soldater har skickats hem och enbart förra månaden måste sex soldater lämna landet.

FN utreder också hur man behandlade anklagelser i fjol om att franska soldater hade köpt sex för mat av gatubarn som var så unga som 9 år gamla.