Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den österbottniska sommarteatern

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 14:58.
X3M-tv: Österbottniska sommarteatern - Spela upp på Arenan

Succésommar och Sommarstiftelsen har hela sommaren haft österbottnisk sommarteater i sändning. Nu finns det även videomaterial, och just du kan tävla med din egen version av den fantastiska sommarteatern.

I sommar har Simon & André i Succésommar och Joppe & Milli i Sommarstiftelsen modigt tagit sig an extremt dialektala repliker ur en österbottnisk sommarteater skriven av Ted Forsström. Det här ville de alla göra eftersom de saknar österbottniska rötter och ville på något sätt närma sig den österbottniska mentaliteten.

Vad är då bättre än en lantlig sommarteater och dialektala svordomar i radion? Jo, precis detsamma men i videoformat.

Tävla med eget bidrag

Radio X3M ordnar nu en tävling där du kan utgå från Teds österbottniska sommarteater och filma dina repliker! Så här går du till väga:

1. Spela in ditt bidrag. Längden på klippet väljer du själv, det kan vara allt från en kort replik till en hel scen. Rekvisita och kläder är inget krav, utan det är intensiteten och skådespelartalangen som belönas.

2. Det inspelade materialet kan läggas ut på Instagram, Youtube eller så kan du mejla videon direkt till webbredaktionens producent Claudia Rybin, claudia.rybin(a)yle.fi.

3. På sociala medier taggar du oss med @Radiox3m, och använder hashtagen #x3mteater.

Lycka till!

För att komma åt manusen klickar du på länkarna.

SCEN 1:

Skogspatronen Johannes Rabb äger all skog och mark kring sågen på Helvetisbacka. Hans yngsta dotter Magda har nu blivit kär i drängen.

SCEN 2:

Drängen Dyng-Alf och skogspatronens yngsta dotter Magda har ett kärleksfullt möte på höskullen.

SCEN 3:

Skogspatronen Johannes Rabb är orolig över sin dotter Magdas förbjudna kärlek med drängen Dyng-Alf och anförtror sig åt sin sjuka hustru Alma.

SCEN 4:

Skogspatronen Johannes Rabb ska ta ett långt prat med sin dotter Magda om hennes förbjudna kärlek till drängen Dyng-Alf, men allt är inte som det brukar vara med Magda.

SCEN 5:

Skogspatronen Johannes Rabb har tagit sig till skurken Tjyyv-Antts tillhåll för att höra om han lånat pengar åt drängen Dyng-Alf, som tänker åka till Amerika för att köpa tuberkulosmedicin åt Magda.

SCEN 6:

Tio år har gått sedan skogspatronen Johannes Rabb räddade drängen Dyng-Alf genom sin blodiga uppgörelse med Tjyyv-Antt. Magda och Dyng-Alf, nu gifta, minns tillbaka hur det var för tio år sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan