Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland trappar upp sanktionskriget

Från 2015
Tulpanparken Keukenhof.
Bildtext Tulpanparken Keukenhof i Nederländerna.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Ryska myndigheter fortsätter sin jakt på vad man kallar hälsofarliga varor från EU. Nu siktar man in sig på tulpaner, sill och kondomer.

Den ryska tullen arbetar som bäst för högtryck. Just nu råder en ”total kontroll” av blommor från Nederländerna.

Tillsynsmyndigheten Rosselchosnadzor har plötsligt upptäckt att de holländska tulpanerna är infekterade och utgör en hälsorisk. Myndigheten har redan bränt de första beslagtagna partierna.

Alla partier måste nu analyseras vid gränsen innan de kan föras in till Ryssland.

- Om de här åtgärderna inte leder till önskat resultat är vi villiga att ta till hårdare metoder, säger myndighetens direktör Sergej Dankvert till Interfax.

Metoderna handlar med all sannolikhet om ett totalstopp av importen av blommor från EU.

Het tulpanstrid

Vissa bedömare anser att ”tulpanstriden” hänger ihop med den utredning om det malaysiska passagerarplanet som sköts ner östra Ukraina ifjol. De flesta av de 298 offren kom från Nederländerna. Landet krävde nyligen en FN-tribunal för att utreda dådet, nåt som Ryssland motsätter sig.

Blommor från Holland utgör merparten av utbudet i de ryska blomsteraffärerna. Ifjol var marknaden värd 2,5 miljarder USD.

Ifall det blir ett stopp kommer priset på blommor att kraftigt öka. En otrevlig överraskning inför skolstarten den 1 september för de redan nu hårt ansatta ryska konsumenterna. I Ryssland är det tradition att varje elev ger en blomma till läraren på den första skoldagen.

Ingen sill

En annan tillsynsmyndighet, Rospotrebnadzor, beslöt på torsdagen att stoppa importen av fiskkonserver från Polen. Förbudet träder i kraft imorgon fredag.

Enligt myndigheten har stickprov visat att konserverna ”strider mot konsumentlagen”. I praktiken hävdar man att informationen om näringsvärdet på etiketterna inte stämmer överens med verkligheten.

I början av juni förbjöds även fiskkonserver från Lettland och Estland. Lettiska myndigheter meddelade att importstoppet innebär en förlust på 200 miljoner euro.

Patriotiska kondomer

Det ryska handels- och industriministeriet krävde nyligen att statliga uppköp måste koncentrera sig på inhemska producenter. Ministeriet publicerade en lista på varor som främst berör hälsovården.

På ministeriets lista finns t.ex. utrustning för ultraljud och röntgen, kryckor, bandage men även kondomer som byråkraterna anser borde vara ryska, inte importerade. Kondomer tillverkade i Ryssland står bara för fyra procent av utbudet.

År 2013 köpte ryssarna 418 miljoner kondomer. Även på det här området kämpar landet med förfalskade varor. Enligt tidskriften Bolsjoi Gorod är hälften av kondomerna som säljs i landet förfalskade.

Hårdare tag

Sedan president Vladimir Putin förra veckan gav order om att förstöra all smuggelmat från väst har Ryssland bränt och krossat 500 ton livsmedel. Och kampanjen fortsätter. Men vissa tjänstemän vill nu komma åt de ryska producenterna.

- Vi måste förstöra all förfalskad mat som vi upptäcker, även den inhemska, sade Sergej Dankvert, direktör den statliga tillsynsmyndigheten Rosselchosnadzor.

Något som jordbruksministern Aleksandr Tkatjev snabbt höll med om.

Majoriteten av ryssarna motsätter sig att den beslagtagna maten förstörs. I en gallup av Levada-institutet anser bara 15 procent att maten ska förstöras.

Kommunistpartiet lade på torsdagen fram ett lagförslag i duman där det föreslår att maten istället ska ges till fattiga och flyktingar. Partiet nämner även ”humanitär hjälp till andra länder”, något som i praktiken betyder östra Ukraina.

Diskussion om artikeln