Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Högerextremismen har fått växa i fred

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 15:38.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sommaren 2015 har nyheterna sköljt över oss. Sannfinländare poserar med nazister. En riksdagsledamot publicerar ett ärkenationalistiskt manifest. Nazister från Finland och Sverige misshandlar människor. De här incidenterna är logiska konsekvenser av en utveckling som pågått i flera år.

En av de centrala aktörerna i sommarens serie av nationalistskandaler är sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonen, som också är ordförande för den nationalistiska organisationen Suomen Sisu.

Immonen har redan i flera år varit en aktiv motståndare till mångkultur och varnat för att Europa håller på att islamiseras. Och partiet har låtit honom hållas.

Visa inlägget på Facebook

Poserade med nazister

Immonen var en av de sannfinländare som i juni poserade på bild vid Eugen Schaumans grav tillsammans med flera ledande nynazister i Finska Motståndsrörelsen.

Han hade då sällskap av partikamraten Teemu Lahtinen, som är ordförande för Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo.

Vaaligalleria 2015: Teemu Lahtinen - Spela upp på Arenan

Teemu Lahtinen är en av de grundande medlemmarna i Suomen Sisu, och var i många år ordförande för organisationen. Med på bilden från Schaumans grav är också Timo Hännikäinen, som är chefredaktör för den nationalistiska nättidningen Sarastus.

Tidningen kallar sig radikalt traditionalistisk, och den betraktas av många kommentatorer som ett språkrör för den finska ytterhögerns intellektuella falang.

När bilden sedan väckte uppståndelse kom Immonen med en sjöförklaring. Han sade sig inte känna nazisterna och påpekade att besöket var en öppen tillställning. Olli Immonen kunde med andra ord inte veta vilka som skulle ansluta sig.

Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho kommenterade bilden med att Immonen deltog på sin fritid som privatperson, inte som riksdagsledamot eller sannfinländare.

Inte första mötet

Men besöket vid Eugen Schaumans grav var inte den första kontakten mellan folk från Sannfinländarna, Suomen Sisu, Sarastus och Finska Motståndsrörelsen.

På självständighetsdagen 2014 ordnade den enligt egen utsago opolitiska och oregistrerade föreningen 612.fi ett nationalistiskt fackeltåg från Tölö till Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Timo Hännikäinen var både huvudarrangör och festtalare, och såväl Teemu Lahtinen som Olli Immonen gjorde reklam för fackeltåget på bloggar och i sociala medier. Medlemmar från Finska Motståndsrörelsen deltog som inofficiella ordningsmän på fackeltåget.

De var klädda i västar med 612-logo på ryggen.

Olli Immonens Facebookinlägg.
Bild: Lehtikuva

Publicerade manifest

I slutet av juli i år var det dags för nästa storm kring Olli Immonen. Strax efter midnatt lördagen den 25 juli publicerade han sitt ärkenationalistiska manifest mot mångkulturen. Publiceringen skedde samma vecka som 4-årsdagen av Anders Behring Breiviks massaker på Utöya.

Manifestet och publiceringstidpunkten väckte kraftiga motreaktioner och på flera orter ordnades demonstrationer för ett mångkulturellt, tolerant Finland.

Sannfinländarna konstaterade att Immonens tankar var hans egna privata åsikter, inte partiets linje. I eftersnacket kommenterade partikamraterna huvudsakligen Immonens formuleringar och det de kallade hans onödigt "lyriska" språkbruk. Själva innehållet var det ingen som tog avstånd från.

Upplopp i Jyväskylä

En vecka efter att Immonen publicerade manifestet kom nästa skandal, i form av ett politiskt våldsdåd genomfört av den organisation som poserade vid Eugen Schaumans grav tillsammans med Immonen.

Ett 40-tal nazister från Finska Motståndsrörelsen och dess svenska systerorganisation SMR demonstrerade i Jyväskylä centrum den första augusti.

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.

Mot slutet av demonstrationen angrep gruppen tre personer vid ingången till ett varuhus. Två män och en kvinna blev slagna och sparkade av flera nazister. De övriga nazistdemonstranterna försökte enligt ögonvittnen hindra polisen från att ingripa.

Polisen grep över 30 nazister på platsen, och av dem häktades sju - två svenskar och fem finländare. Ytterligare en finländsk nazist har senare anmält sig till polisen, och också han är nu häktad. Vid husrannsakan hos en av de häktade hittade polisen ett illegalt vapen.

Ett av misshandelsoffren är samma person som blev knivhuggen av en nazist från FMR på biblioteket i Jyväskylä i januari 2013 (se nedan). Mannen är aktiv inom den lokala anarkiströrelsen.

Konsekvent utveckling

Sommarens incidenter har tagit många på sängen, men i sanningens namn är de inte speciellt överraskande. Varken den radikala falangen inom Sannfinländarna eller nazisterna i Finska Motståndsrörelsen kommer från tomma intet. De har funnits i åratal och har byggt upp sin verksamhet och flyttat fram sina positioner an efter.

För tre år sedan granskade jag den islamofoba rörelsen. Då hittade jag kopplingar till Sannfinländarna.

I samband med det programmet och artikeln talade jag med fil.lic. Jussi Jalonen (sedermera fil.dr) som har skrivit om de islamfientliga kretsarna i Finland och Europa i boken Suomi, Terrorismi, Supo.

Jalonen förutspådde då att om de tidigare Suomen Sisu-aktiva stiger inom partihierarkin, så kommer Sannfinländarna att bli en allt mer urban och stads- eller förortspopulistisk rörelse. Det skulle leda till att partiet blir en tydligare högerradikal organisation.

Många Suomen Sisu-aktiva har nu stigit i partihierarkin, och Suomen Sisu har också aktiverat sig som organisation igen efter några år av stiltje.

Immonen och islamofobin, Soini och tystnaden

Olli Immonen var ett av de namn som snabbt dök upp vid granskningen av den islamofoba organisationen Finnish Defence League. På det invandringsfientliga diskussionsforumet Homma-forum bad Immonen om information om FDL.

Han skrev också att han tyckte att mediabilden av moderorganisationen English Defence League var felaktig, och att han gärna skulle stå för den åsikten om media hörde av sig.

Men när jag kontaktade Immonen, så var det annat ljud i skällan. Han drog sig ur den redan bokade intervjun. Immonens motivering var att Yle ändå inte kan behandla islamfientligheten neutralt, eftersom lagstiftningen påbjuder att vi ska verka för mångkulturalism.

Immonen hälsade per e-post att han inte tyckte att islamkritiska organisationer är något problem. Däremot tyckte han att islamiseringen av Europa är en av de största utmaningarna i dagens västerländska samhälle.

Jag försökte då kontakta Immonens partiledare Timo Soini, som inte ville kommentera i egenskap av partiordförande. I stället meddelade han via sin assistent att riksdagsledamot Soini inte är islamfientlig, och att han därför inte kan kommentera den islamofoba rörelsen.

Soini sade att såväl han själv som det parti han leder förhåller sig positivt till alla religioner.

Redan för tre år sedan var alltså både Immonens ideologi och Immonens och partiets offentlighetsstrategi likadana som idag.

FMR - inte större men aggressivare

Finska Motståndsrörelsen har existerat sedan 2008. Organisationen är en del av den svenskledda Nordiska Motståndsrörelsen, och dess medlemmar har också tidigare gjort sig skyldiga till våldsdåd.

De är en fanatisk, revolutionär rörelse som tränar såväl obeväpnad som väpnad kamp och överlevnad i naturen. Deras mål är att skapa en homogent vit nordisk nationalsocialistisk republik.

FMR har mellan 30 och 40 aktiva medlemmar, och räknar man in stödmedlemmarna och dem som befinner sig i den yttre kretsen runt organisationen så är de kring ett par hundra personer. De är alltså ingen underjordisk armé, men myndigheterna tar dem ändå på allvar.

För den stora allmänheten var motståndsrörelsen rätt okänd fram till slutet av januari 2013. Då försökte tre av organisationens aktivister ta sig in på en diskussion om boken Ytterhögern i Finland. När de inte blev insläppta bröt ett slagsmål ut. En person blev knivhuggen.

Förövaren höll sig undan i över ett år, men dömdes senare till ett villkorligt fängelsestraff.

Hemma hos en av de tre nazisterna hittade polisen ett register med namn, bilder och personuppgifter på över 300 personer. Registret kartlade deras politiska, samhälleliga och religiösa övertygelser - och delade in dem i tio olika kategorier som "vänster", "judar", "rasförrädare", "elit " och så vidare.

Kriminell belastning

När den antirasistiska tidskriften Expo för några år sedan granskade Svenska Motståndsrörelsen visade det sig att flera medlemmar är tungt kriminellt belastade.

- En betydande andel av aktivisterna hade gjort sig skyldiga till olika former av kriminalitet. Allt var inte kopplat till politiska aktioner. Det var våld, vapeninnehav och hets mot folkgrupp, men även andra typer av småbrott, säger redaktör Anders Dalsbro på Expo.

I Finland har ingen heltäckande kartläggning gjorts, men flera kända medlemmar har straffregister, och en del av våldsbrotten verkar ha direkt rasistiska motiv.

Finländarna redo att träda fram

Finlandsavdelningen består av en yngre generation nazister, och hittills har de hållit en klart lägre profil än sina svenska kollegor. De är inte heller lika renläriga nationalsocialister som moderorganisationens aktivister, och detta har orsakat en del friktion i kontakten till Sverige.

Men även i Finland tränar medlemmarna regelbundet och även här arbetar de för att flytta fram sina positioner. De allt mer uppseendeväckande aktionerna på sista tiden kan ses som att FMR-medlemmarna vuxit till sig som nazistiska aktivister och nu är beredda att gå längre än de tidigare gjort.

Det finns inget som tyder på att de skulle trappa ner sin verksamhet om inte polis och myndigheter ingriper.

Spotlight: Nationalsocialismens soldater (ett program om Nordiska Motståndsrörelsen) sänds 18.8.2015 kl 21.00 på Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan