Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Folk- och världsmusik ljuder i parken

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 16:29.
Martin Åkesson uppträder i bandet Maara under Etno-espa. Tytti Siukonen ordnar evenemanget.
Bildtext Martin Åkesson står på scen i bandet Maara under Etno-espa. Tytti Siukonen är en av dem som ordnar evenemanget.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Etno-espa ordnas i år för elfte gången på estraden i ändan av Esplanadparken. Gratisfestivalen bjuder på musik i form av en kvällskonsertserie i tio dagar.

- Det är en festival som presenterar nutida finsk folkmusik och världsmusik, förklarar Tytty Siukonen, en av de ansvariga för evenemanget.

Det finns många finska ensembler inom genren folkmusik, dessa tycker man på Etno-espa-festivalen det är viktigt att presentera.

- Vi har också multikulturell folkmusik på vår festival. Bland annat är ett band här från Nepal och till exempel i Maara band är en av bandmedlemmarna från Sverige fast det i övrigt är en finsk ensemble. Det är en mångsidig festival, tycker Siukonen.

No-One's Land stod på scen under en av festivaldagarna.
Bildtext No-One's Land stod på Esplanadestraden under en av festivaldagarna.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Tytti Siukonen rekommenderar alla konserter. Hon nämner bandet Maara.

- Jag rekommenderar Maaras konsert. Jag tycker det är jätte intressant att höra en ensemble som spelar karelsk musik med live elektronik. Det är ganska unikt, säger Siukonen.

Elektronik blandat med nordisk folk

Martin Åkesson är den svenska medlemmen i den annars finska gruppen Maara Band. Alla medlemmar studerar på Sibelius-akademin.

- Jag sysselsätter mig med live-elektroniken i bandet, då och då skapar jag ljudlandskap och i andra fall är det jag som står för rytmiskt ackompanjemang. Jag sjunger också, berättar Åkesson.

Live-elektronik i folkmusik är inte en så värst ny företeelse.

- På 90-talet i Finland och Sverige var Hedningarna ganska stora och de blandade nordisk folkmusik med tung elektronik och mycket loopar. Samtidigt i Sverige fanns också Garmarna. Efter 90-talet verkar det inte ha hänt jättemycket på den fronten. Jag skulle ändå inte säga att det är främmande i folkmusik, förklarar Åkesson.

Maara band söker det gemensamma i musiken, de ser det inte som att de nödvändigtvis behöver ställa saker bredvid varandra och säga att det här är elektronik och det här är det andra och det tredje. Snarare söker de någon slags ljudvärld.

Maara band uppträder på Etno-espa 2015.
Bildtext Maara Band uppträder på Etno-espa 2015.
Bild: Ville Kukkonen/ Huuri Creative

Maaras utgångspunkt har varit material främst från olika delar av Karelen, men överlag den finska folkmusikestetiken och arkivmaterial.

- Vi har försökt utveckla detta så att det inte nödvändigtvis är något man identifierar med en viss typ av kulturellt uttryck, utan vårt eget språk och uttryck som ensemble, berättar Åkesson.

Maara bands spelning är onsdagen den 19:e augusti. Etno-espa pågår 10-20.8.2015 på Esplanadestraden i Helsingfors.

Radiohuset: Folkmusiken flödar på Esplanaden

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan