Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sparar på bibliotek och museer

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 16:13.
Sundom bibliotek är integrerat i byns skola.
Bildtext Sundom bibliotek är integrerat i byns skola.

Vasa kan förlora ett eller två av de sex museer som staden upprätthåller. Dessutom kan biblioteken i Sundom och Sunnanvik framöver bli enheter som sköts utan personal vissa dagar.

I år kan Vasa stad, enligt den mest pessimistiska prognosen, gå hela 35 miljoner euro back. Det vill man undvika framöver, och därför är sparkraven hårda. I snitt handlar det om 2,6 procent på utgiftssidan, men vissa sektorer måste spara ännu mer.

- Ett så här pass stort sparkrav kommer garanterat att påverka den service som museerna ger. Nu har stadsstyrelsen gett en signal om att vi också ska se över hur många museer staden ska ha, säger Selma Green, museichef i Vasa.

Så det här kan leda till att något museum stängs?

- Det kan leda till det, ja.

Det handlar om ett eller två museer. Vill du säga vilka det gäller?

Selma Green, museichef i Vasa.
Bildtext Selma Green, museichef i Vasa.

- Självklart har jag en del idéer om det redan nu. Men jag vill inte redan nu nämna vilka som kan komma att läggas ned, utan jobbar på att ta fram olika förslag. Det är inte jag som fattar beslutet. Men man kan ju titta lite på besökssiffrorna och göra en del antaganden utifrån dem.

Hotet gäller i första hand stadens två minsta museer, Nelin-Cronströms konsthem och Gamla Vasas museum, som båda har långt under 1000 besökare per år. De fyra andra, Österbottens museum, Tikanojas konsthem, Kuntsi och Vasa konsthall lär stå ohotade med sina tusentals besök.

Museernas utgifter ska ned med 150 000 euro eller knappt 4 procent. Även biblioteken har ett sparkrav, och det är ännu lite större, 250 000 euro eller drygt fem procent. De har till och med talats om nedläggning av de tre minsta biblioteken i Sundom, Sunnanvik och Merikaarto i Lillkyro.

Men Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek tonar ned hotet.

- Något måste göras om man ska kunna spara 250 000 euro. Det finns flera olika alternativ och möjligheter, säger Ylikoski-Lehtonen.

Mest troligt är att Sundom blir ett bibliotek med självbetjäning och att personal bara finns på plats vissa tider i veckan. Ett sådant försök pågår redan i Lillkyro.

- Det här är en möjlighet som biblioteket funderar på. En motsvarande lösning skulle också gälla för biblioteket i Sunnanvik, säger Monica Ylikoski-Lehtonen.