Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eurostat: Finlands unga är Europas minst marginaliserade

Från 2015
Ryggtavlan av tre unga kvinnor i Åbo centrum.
Bild: Yle/Marie Söderman

Finländska ungdomar under 16 år är minst utsatta för fattigdom och marginalisering i hela Europa, enligt Eurostat. Dessutom placerar sig 16–24-åringarna i Finland på andraplats i jämförelsen över hur nöjd man är med livet i allmänhet.

I samband med Internationella ungdomsdagen den 12 augusti publicerade EU:s statistikcentral Eurostat statisktik som berör Europas ungdomar.

Ur statistiken framgår att det inte är så illa ställt med Finlands ungdom – åtminstone inte om man jämför med resten av Europa.

Finländska personer under 16 år är de i Europa som är minst hotade av fattigdom och marginalisering. Det som tagits i beaktande är ifall personen bor i lågavlönade eller undersysselsatta hushåll och om personen lider av materiell fattigdom.

År 2013 tillhörde 12,8 procent av finländska ungdomar under 16 år till den här gruppen. Vilket alltså var den lägsta procenten i hela Europa. I Sverige var motsvarande procent 15,4 och i Tyskland 19,1. Bulgarien hade den högsta procenten på 51,5.

År 2014 hade andelen i Finland stigit till 15,5 procent, vilket fortfarande är en mycket låg procent i jämförelse med andra europeiska länder. Eftersom det bara är få länder som har statistik insamlad från 2014 går det dock inte att säga om Finland behåller topplaceringen.

Nöjda med livet

Då det gäller hur nöjd man är med livet överlag placerar sig den finländska ungdomen på andra plats tillsammans med Island. På en nöjdhetsskala från noll till tio ligger medeltalet bland Finlands unga på 8,2.

Endast i Österrike är ungdomarna nöjdare med livet, där ligger medeltalet på 8,4.

Alla nordiska länder finns med bland de tio nöjdaste. Av de nordiska ungdomarna är svenskarna minst nöjda med ett medeltal på 7,9.