Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland följer Danmarks invandringsmissnöje?

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 09:11.
Danska flaggor vid regeringsbyggnaden i Köpenhamn.
Bild: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

Behandlingen av flyktingar och invandringspolitiken blir en allt viktigare fråga. Samtidigt som behoven ökar, får de invandringskritiska partierna i Norden mer makt. Många jämför nu Finland och Danmark.

- Finland är inte vant vid utlänningar, att många olika slags människor bor på samma ställe.

Det säger journalisten Annukka Oksanen, bosatt sedan länge i Köpenhamn. Enligt henne är finländsk flyktingdebatt både abstrakt och komisk.

Rädslan för de främmande kan framstå som konstig, med tanke på att mindre än 4 000 utlänningar sökte asyl i Finland år 2014. Danmark hade 15 000 asylsökare. Och det kan jämföras med över 80 000 i Sverige under fjolåret.

Journalisten Annukka Oksanen medverkade på torsdagen i en debatt i Helsingfors om det danska folketingsvalet i mitten av juni. Det högerpopulistiska Dansk folkeparti var stor valsegrare.

Invandring utmaning enligt alltfler

En färsk Eurobarometer visar att medborgarna i det största flertalet av EU-länderna ser invandring som den största utmaningen för Europeiska unionen.

Finland är ett av undantagen, för hos oss ser man den ekonomiska krisen i medlemsländerna som det största problemet, och viktigast i hemlandet ses arbetslösheten.

Gränsen mellan Danmark och Tyskland
Bildtext Gränsen mellan Danmark och Tyskland.
Bild: EPA/CARSTEN REHDER

Svenskarna hör till dem som anser att invandringsproblematiken är viktigast för EU – men i Sverige är de största problemen jobben och skolan.

Danskarna däremot ser immigrationen som både EU:s och Danmarks viktigaste fråga.

Ändå är Danmark inte ens med i den planerade europeiska invandringskvoten. Detta på grund av förbehåll som Danmark tog efter en folkomröstning som också håller dem utanför euron.

Missnöjet avgjorde danska valet

Invandringspolitiken har blivit viktig för Danmark och åtminstone medverkat till Dansk folkepartis stora framgångar. DF vann valet men håller sig utanför regeringen. Det ger i själva verket mer makt.

Venstre är ensamt parti i regeringen, med 34 av 179 platser i folketinget.

Danmarks folketing
Bildtext Folketinget i Köpenhamn.
Bild: EPA/NILS MEILVANG

Minoritetsregeringen under Lars Lökke Rasmussen är helt beroende av Dansk folkeparti, konstaterar Danmarks ambassadör i Finland Jette Nordam. Hon tror att invandringspolitiken blir allt viktigare, liksom i många andra europeiska länder. Men den har varit viktig länge i Danmark.

Alla partier följer DF om invandringen?

Redan den förra danska regeringen under ledning av socialdemokraten Helle Thorning Schmidt skärpte flykting- och invandringspolitiken, bland annat för familjeåterföring och tillfälliga uppehållstillstånd.

Den nya regeringens målsättning är att minska antalet asylsökare och försämra barnbidragen för flyktingfamiljer.

En annonskampanj i utlandet ska kröna verket, för att få asylsökarna att inte välja Danmark.

Jette Nordam påpekar att det visserligen också finns en folklig opposition bland danskarna mot åtstramningarna, det anses inte ”danskt” att avvisa människor i nöd.

Finland i samma riktning?

De danska åsikterna och åtgärderna kunde eventuellt ligga också på en finländsk regerings bord.

Men Danmark ligger 15-20 år före Finland, säger Oksanen. Invandringen kom långt tidigare till Danmark, och mötte motstånd mycket tidigare.

- Sannfinländarna nu, är som Dansk folkeparti för några decennier sedan, säger Oksanen. Då syftar hon också på den aktuella debatten om den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens skriverier på Facebook.

Dansk folkeparti rensade ut sådana åsikter redan för länge sedan.

- Det var många naziskandaler och rasistiska skandaler. Men Dansk folkeparti har kastat ut sådana aktivister mycket hastigt ur partiet, kanske i en strävan efter att bli mer ”mainstream”, enligt Oksanen. Partiet ansågs inte rumsrent med sina gamla åsikter. En del gör det fortfarande inte. Det har alltså inte heller hindrat partiet från framgång i valen, kanske rentav tvärtom.