Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fientlig debatt i Sverige efter Ikea-morden

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 08:54.
Ikea i Västerås där två personer knivhöggs i augusti 2015.

Efter knivmorden på Ikea i Västerås i Sverige går den främlingsfientliga debatten igen het. För att motverka rasistisk ryktesspridning har polisen varit extra frikostig med information.

I torsdagens häktningsförhandlingar beslöt tingsrätten i Västmanland att häkta den 36-åriga mannen, som enligt sin advokat har erkänt de två morden.

Däremot släpptes den andra anhållna, en 23-årig man fri, eftersom det inte fanns tillräckligt starka bevis mot honom för att misstänka medhjälp till mord.

Polisen har bekräftat att de två männen är asylsökande från Eritrea, som bodde på ett asylboende i Arboga, 45 kilometer från Västerås, där morden skedde.

Den mordmisstänkte 36-åringen hade nyligen fått ett avvisningsbeslut från Migrationsverket och det skulle verkställas inom en snar framtid.

Främlingsfientlighet sprids

Genast efter att de här uppgifterna blev offentliga blossade debatten om Sveriges flyktingmottagning upp på olika nätforum som odlar främlingsfientliga attityder.

Mörka krafter kan använda det här på felaktiga sätt, konstaterar polisen, som har förstärkt säkerheten kring boenden i Västmanland där männens asylboende ligger.

Den rasistiska ryktesspridningen går snabbt igång och Aftonbladet skriver att man får in tips om allt från hedersmord till blodshämnd och många läsare tror sig ha kommit mycket längre i egna undersökningar än polisen.

Därför har polisen varit extra frikostig med informationen till allmänheten den här gången, för att ens hindra lite av ryktesspridningen, bedömer intervjuade kriminologer.

Kontroversiellt uttalande av vice talmannen

Också synliga politiker, bland dem vice talman Björn Söder som representerar Sverigedemokraterna, kommenterar händelsen på Twitter med ironiskt tonfall riktat till flyktingvänliga politiker som före detta statsministern Fredrik Reinfeldt.

"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern ... Dags att vakna, svenska folket.", skriver Söder.

Också andra sverigedemokratiska politiker uttrycker sig i samma anda.

Reaktionerna dröjde inte och flera riksdagsgruppledare vill ha en diskussion om vad en vice talman får säga. Representerar han riksdagen, Sverigedemokraterna eller sig själv?

Tolkningarna är olika och Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson väljer att varken fördöma främlingsfientliga uttalanden från partikamraterna eller själv elda under. Den här gången beklagar han bara det skedda.