Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biografen snurrar i Närpes

Från 2015
Mitt i stan huset i Närpes
Bildtext Mitt i stan huset i Närpes
Bild: YLE/ Caroline Lång

Det går bättre för de mindre biograferna, som numera kan konkurrera på lika villkor med de stora. I Närpes öppnade den nya biografen i januari.

BioBio Showtime i Närpes har hållit i gång i över ett halvår. Första filmen som visades var den Österbottniska filmen "Kaistinen" som handlar om bandet 1G3B.

- Det finns plats för 180 personer i biosalongen. Då vi hade vår första föreställning så rymdes alla inte in, säger Johnny Södergård.

Johnny Södergård i projektorummet i biobio i Närpes
Bildtext Johnny Södergård har alltid gillat bio. Tekniken har gått fram i en rasande fart. Nu kan man starta filmen från en surfplatta säger han.
Bild: YLE/ Caroline Lång

Johnny Södergård har varit aktiv i Närpes bioverksamhet sedan 1982. Han är nu anställd av Närpes stad för att sköta bioverksamheten men han var redan med då det var i Närpes UFs regi.

Bio i stadens regi

- Det blev för dyrt för Närpes UF att hålla i bioverksamheten, utrymmet var inte heller det bästa. Många tycket det var tråkigt då Närpes var utan biograf, säger Södergård.

Närpes var utan biograf i sex år. Den nya biografen har den senaste tekniken.

Rättvist mellan liten och stor biograf

- Det går bättre för mindre biografer nu. Tekniken och utrustningen är fortfarande dyr men vi kan konkurrera med större biografer på annat sätt än tidigare, säger Johnny Södergård.

Innan digitaliseringen var det de populäraste biograferna som fick filmen först. Ifall det fanns 20 kopior av en film var det de 20 bästa biograferna i landet som fick visa filmen först. Filmen kunde då visas hos dem i ett par veckor innan den skickades vidare till mindre biografer.

- I dag har alla biografer möjligheten att visa en film på premiärdagen. Det underlättar vår ekonomiska situation, säger Södergård.

- Om vi vill kan vi visa en film en minut efter midnatt på premiärdagen. Många vill vara först med att se en film och far gärna på en nattvisning fast den sker mitt i arbetsveckan, säger Södergård.

I mitt i stan husets biosalong kan alla tio bänkrader flyttas bort.
Bildtext Biosalongen kan göras om till en kultursal. Stolarna kan flyttas bort och bänkraden kan skuffas in mot väggen.
Bild: YLE/ Caroline Lång

Biografen finns i Frans Henriksson salen i mitt i stan huset. Salen används också som kultursal. Därför kan man flytta bort de tio stolsraderna vid behov.

Tror på filmen

Södergård tror att intresset för film kommer att hålla i.

- Visst finns det de som laddar ner filmer eller ser film på tv. Men ska man se en bra film ska man se den på bio, säger Johnny Södergård.