Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aino Luoma laddar för VM i Ironman

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Aino Luoma är en triathlonkomet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Gnistan tändes under studietiden i Danmark, framgången i de första tävlingarna var omedelbar och plötsligt är Vasabon Aino Luoma på väg till VM i Österrike där hon skall göra en halv Ironman och jaga medalj i sin egen ålderskategori.

Det hela började under studietiden i Århus, där hon läste medicin. Hon erkänner att det var lite av en slump att det blev just triathlon för hennes del.

– Visst kan man säga det. Jag studerade i Danmark och där är triathlon betydligt större än här hemma. Jag såg Köpenhamns Ironman och blev inspirerad att testa själv, minns Luoma.

Sagt och gjort, Luoma anmälde sig till en förening och ställde upp i sin första tävling som gav bra resultat.

– Det kändes direkt att jag hade en hel del att ge i triathlon. Tidigare har man varit en medelmåtta på alla sporter, men inte haft en klar grej som är just min. Nu blev det triathlon som blev min grej!

I sin första egentliga större tävling år 2014 på den olympiska distansen blev Luoma fyra i ett brett startfält. Senare under sommaren 2014 deltog hon vid FM i Joris och vann sin åldersklass (25-29).

Aino Luoma sysslar med triathlon.
Bildtext Aino Luoma.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

FM-guldet kom på en så kallad Ironman 70.3, som i praktiken är en halv Ironman.

För Luomas del innebär det i tävlingssammanhang 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21,1 kilometer löpning.

I juni genomförde hon distansen i Kronoborg på en totaltid som klockades vid 4.40.41 - simningen tog 33.47, cyklingen 2.28.17 och löpningen 1.32.03 (dessutom ingår tid för byten mellan de olika disciplinerna).

Löparbakgrunden hade hon redan innan satsningen på triathlon, men det andra har hon fått lära sig.

– Simningen har jag jobbat mest med, gått simkurser och så. Målet har varit att få i en bra teknik och ett bra flyt. Cyklingen har jag egentligen börjat träna teknik för i år, men det har varit roligt. Där har jag spenderat mest timmar.

Aino Luoma har fått jobba mycket med simningen.
Bildtext Tufft jobb med att bli bra simmare.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Det är också vid ett simpass bakom badhotellet vid Vasklot som Yle Sporten träffar Luoma. Från intervjudagen återstår två veckor till VM-tävlingarna som kommer att gå av stapeln i Österrike.

– Jag vill naturligtvis göra så bra ifrån mig som möjligt. Jag hoppas att jag lyckas pricka in formen till VM och nå så högt upp på pallen som möjligt. Cykelrutten är säkert lite annorlunda än i de tävlingar jag varit på i Finland, så en lika bra cykeltid som tidigare gör jag inte. Men banan är samma för alla, så det gäller att tuta och köra och sen se hur långt det bar.

Under FM-tävlingarna i sommar placerade sig Aino Luoma på tredje plats, men då tävlade hon redan i den tuffare allmänna klassen.

VM har varit säsongens huvudmål för Luoma, som ligger tidigit i sin satsning på de tre tuffa grenarna i triathlon. Till hösten börjar hon jobba på Vasa Centralsjukhus, men tanken är att se hur långt det bär också inom det idrottsliga.

Aino Luoma vilar under simpasset på 3 km.
Bildtext Aino Luoma gillar fysiska utmaningar.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Vid VM gör Ironman-organisationen en distinktion mellan proffsen och de idrottare som tävlar i sina respektive ålderklasser. Luoma sticker inte under stolen med att en professionell satsning på grenen skulle locka.

– Allting är möjligt om viljan finns. Det handlar främst om organisering, men i Finland är det tufft att få sponsorering så det blir att betala själv från egen kassa. Blir man tillräckligt bra finns det nog säkert parter som är redo att nappa på. Jag är själv ganska öppen för nya saker och utmaningar.

Hennes följande utmaning blir sista helgen i augusti.

Vid VM i Zell am See.