Ban Ki-moon tänker peka ut våldtäktsländer
Det sexuella våldet som FN-soldater gjort sig skyldiga till är en ”cancer i systemet”, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Han tänker nu namnge de länder vars soldater har gjort sig skyldiga till övergrepp.
Ban Ki-moon höll ett specialinkallat möte med FN:s säkerhetsråd dagen efter att han valde att sparka chefen för fredsbevararstyrkorna i Centralafrikanska republiken efter nya avslöjanden om övergrepp i operationen.
De senaste anklagelserna mor fredsbevarare publicerades av Amnesty International i tisdags. Människorättsorganisationen beskyller fredsbevararuppdragets poliser för att urskillningslöst ha mördat en far och hans son och för att ha våldtagit en 12-årig flicka.
Ban Ki-moon träffade på torsdagen cheferna för alla FN:s 16 fredsbevararuppdrag där sammanlagt över 100 000 trupper, poliser och övrig personal tjänar, skriver den brittiska tidningen The Guardian.
Ban säger att det sexuella våldet inte är ett problem bara i Centralafrikanska republiken utan också i andra operationer.
”Kollektivt misslyckande”
USA:s FN-ambassadör Samantha Power sade att stämningen på säkerhetsrådets möte hade präglats av förfäran, ilska och en känsla av kollektivt misslyckande.
Power säger att ett stort problem är det bristfälliga rapporteringssystemet som gör att utredningar försummas och åtal om sexuella övergrepp inte väcks.
Det betyder att mörkertalet är stort och det sexuella våldet mer utbrett än man vet om.
FN:s fredsbevararstyrkor har skakats av flera övergreppsskandaler under de senaste åren.
USA står för en fjärdedel av finansieringen av FN:s fredsbevararbudget, och om en månad ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett specialmöte under FN:s årliga generalförsamling.
Obama ska försöka övertala speciellt utvecklade länder att bidra med mer trupper, pengar och kunnande till fredsbevararoperationerna. För tillfället är det främst utvecklingsländer med Bangladesh i spetsen som bidrar med trupper.
Hårdare tag mot medlemsländerna
FN har inte makten att göra kriminalundersökningar och väcka åtal, vilket betyder att medlemsländerna själva väljer vilka åtgärder de vidtar mot trupper som misskött sig.
- I de mest frustrerande fallen görs ingenting, sade Ban till säkerhetsrådet enligt The Guardian.
Han presenterade också flera åtgärder som FN nu kommer att vidta för att få ett slut på de sexuella trakasserierna.
Åtgärderna är bland annat strikta tidsramar för utredningar, arbetsgrupper i fredsbevararuppdragen som ska utreda misstänkta övergrepp och frysning av utbetalningar till länder vars trupper misstänks för sexuella övergrepp.
I den nästa årliga rapporten vill generalsekreteraren att de länder som anklagas för övergrepp ska finnas namngivna.
Hittills har det varit omöjligt att veta vilka länders trupper som främst är skyldiga till övergreppen.
Diskussion om övergrepp ska bli rutin
Ban Ki-moon vill också att sexuellt våld alltid ska finnas på agendan när säkerhetsrådet har möte med länder som bidrar med trupper och han vill att rådet ska utvärdera hur länderna har följt upp misstänkta övergrepp.
Sedan FN:s fredsbevararuppdrag inleddes i Centralafrikanska republiken i april 2014 har 57 fall av misskötsel rapporterats. Av dem handlade elva fall om sexuella övergrepp.
FN har fredsbevararoperationer i Västra Sahara, Centralafrikanska republiken, Mali, Haiti, Demokratiska republiken Kongo, Darfur (Sudan), Golan (Israel-Syrien), Cypern, Libanon, Kosovo, Liberia, Sydsudan, Indien och Pakistan, Elfenbenskusten, Abyei (Sudan), Mellanöstern (Israel -Palestina).
Operationen i Demokratiska republiken Kongo är den största.
Källor: The Guardian, FN