Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Olli Ainola i Iltalehti: Soini svek sina väljare

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 12:18.
Timo Soini i Tammerfors den 7 juli 2015.
Bildtext Timo Soini i Tammerfors den 7 juli 2015.
Bild: Lehtikuva

Som en god katolik biktade sig Sannfinländarnas partiledare Timo Soini i sin blogg direkt efter att ha godkänt det tredje stödpaketet till Grekland. Iltalehtis kommentator Olli Ainola sparar inte på orden när han lägger ut texten om hur Soini vände kappan.

Under rubriken Katkera pala (bitter kalk) försöker Soini räkna upp alla löften som sannfinländarna ändå lyckades hålla, och det tack vare att SFP och Gröna inte är med i regeringen. Som exempel nämner han lättnader i ”paskalaki” d v s avloppsbestämmelserna, att bensinskatten inte höjs och att utländska studerande bör betala avgifter.

Som den skickliga retoriker Soini är vänder han fokus bort från sitt eget svek och lyckas i samma veva ge SFP och de Gröna en släng av sleven.

”Vadå bitter kalk?” undrar Iltalehtis Olli Ainola

”Sannfinländarnas utskott godkände ju det grekiska stödpaketet enhälligt. Här ser man hur visdomen ökar när man får sitta i regeringen.”

Ainola menar att det här är läget då vi inte ska släppa Soini lätt undan. Själv brukar ju Soini inte spara orden när han skäller på andra. I motsvarande situation skulle Soini ha sagt:

”Hur täcks ni! Men visst täcks ni!”

Under förra valperioden brukade Soini kalla sina kolleger i regeringspartierna för ryggradslösa krälare som är mer intresserade av att få sitta i sin minister Audi än att tänka på folkets bästa.

Soini varvade på om hur dåvarande finansministern lallar på samtidigt som hon ger skattebetalarnas pengar åt tyska och franska bankirer och andra finansrövare. Soini hävdade också att Finland backar upp Tysklands och Frankrikes stormaktspolitik.

Grekerna beskrev han som lurendrejare och förfalskare.

Enligt Olli Ainola är Timo Soinis beteende ett regelrätt svek mot väljarna och den här sanningen förändras inte hur han än förklarar sig.

Olli Ainola minns också en gång år 2012 då Soini drog fram ett citat av författaren Alexander Solzhenitsyn:

”En vanlig modig människas enkla gärning är att låta bli att delta i lögner och låta bli att stöda dem. Låt lögnerna komma till världen och regera den, men inte genom mig”

Enligt Olli Ainola är sådant här citerande bara skenheligt pladder när det kommer ur Soinis mun.