Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Budgetförslaget för nästa år presenterades

Uppdaterad 14.08.2015 16:41.
Alexander Stubb presenterar budgetförslaget för år 2016 den 12 augusti 2015 i Helsingfors.

Finansministeriet presenterade i dag budgetförslaget för nästa år i sin helhet. Budgeten ger Finland ett underskott på 5,3 miljarder euro år 2016.

I budgeten beräknas statskassan få in 48,7 miljarder euro och ha utgifter på 53,9 miljarder euro. Statens skuldbörda växer med ungefär sex miljarder euro och uppgår till 106 miljarder euro.

Nästa år ska det sparas 900 miljoner euro jämfört med 2015. De största nedskärningarna drabbar utvecklingsbiståndet, utbildningen, sjukvårdsersättningar och förvaltningens kostnader. Dessutom fryser man indexhöjningar av en rad sociala bidrag.

Ingen båtskatt ännu

Budgetförslaget innehåller också tillskott på vissa områden. Garantipensionen stiger och anhörigvårdare samt familjevårdare beviljas mer pengar.

Satsningar på försvaret och den inre säkerheten har också prioriterats. Finansministeriet föreslår att man satsar 50 miljoner euro nästa år för att förbättra den inre säkerheten. De pengarna går bland annat till polisen, Tullen och gränsbevakningen.

Också beskattningen ska justeras. Låg- och medelinkomsttagare kommer att få förhöjt arbetsinkomstavdrag, medan inkomstskatten för höginkomsttagare stiger en aning.

Statskassan ska fyllas på med hjälp av förhöjda skatter på bland annat tobak och avfall.Också ordningsböter och en del serviceavgifter stiger.

Däremot blir den planerade båtskatten inte av ännu. Den nya skatten kräver ändringar i lagstiftningen och hinner införas tidigast år 2017. Än så länge finns inget politiskt beslut om när båtskatten ska införas.

Spetsprojekt inte med

I det här skedet inkluderar budgetförslaget inte de så kallade spetsprojekten, som enligt regeringens planer ska stödas med en miljard euro. De här projekten planeras bland annat inom utbildningen och bioekonomin.

Regeringen kommer att behandla budgetförslaget vid budgetmanglingen den 9-10 september. Det slutliga budgetförslaget för år 2016 offentliggörs 28 september. Efter det behandlas förslaget i riksdagen.

Uppdatering 14.8.2015 kl 16:30: Artikeln uppdaterades med att båtskatten inte är aktuell i budgetförslaget för år 2016.