Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan ber om ursäkt för "omätbara lidanden" under andra världskriget

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
shinzo abe japans premiärminister.
Bildtext Japan premiärminister Shinzo Abe.

Japans premiärminister Shinzo Abe ber om ursäkt för "de omätbara skador och lidandet som åsamkades oskyldiga" under andra världskriget inför 70-årsdagen av Japans kapitulation i morgon.

- Jag bugar djupt och ber uppriktigt och evigt om ursäkt och har djup ånger för det som Japan gjorde under andra världskriget , sade Abe i sitt tal som han riktade till omvärlden och särskilt Kina och Sydkorea.

Han underströk i alla fall att generationer som inte var inblandade i konflikten inte borde behöva fortsätta att be om ursäkt.

Abe höll sitt tal inför årsdagen på lördagen, då kejsar Akihito också väntas kommentera Japans aggressiva militarism under andra världskriget.

Kejsarens och den konservativa premiärministerns uttalanden har emotsetts med spänd väntan över hela Asien.

Kommer grannländer att acceptera ursäkten?

Bland andra Sydkorea och Kina uppmanade Abe att hålla fast vid förre premiärministern Tomiichi Murayamas ursäkt år 1995, då en japansk premiärminister för första gången bad villkorslöst om ursäkt för Japans "koloniala styre och aggression" inför och under andra världskriget.

Det är inte ännu klart om grannländerna accepterar Abes ursäkt som bl.a innehöll ord som " Japans aggression".

Talet var oväntat försonligt och ursäkten var antagligen tillräckligt uppriktig för att till exempel Sydkorea kan acceptera den.

Sydkoreas president Park Geun-hye har sagt att hon vägrar att träffa Abe i enrum innan han har framfört en uppriktig ursäkt.

Sydkoreas utrikesminister verkar också godta ursäkten i en första kommentar där han säger att "det allra viktigaste var att talet var uppriktigt".

Kejsaren nämnde inte ordet kapitulation

Den 15 augusti år 1945 läste den dåvarande kejsaren Hirohito upp ett meddelande i radio där han medgav Japans förlust i andra världskriget.

Det var första gången någonsin som japanerna hörde kejsarens röst och det klassiska hovspråk som han använde var svårt att förstå för de allra flesta.

Kejsaren tog aldrig ordet kapitulation i sin mun, men han sa att han accepterade de allierades fredsvillkor.

Jasukuni Jinja

Efter kriget bildades en tribunal för krigsförbytelser i Tokyo som dömde sju japanska officerare och politiker till döden för deras brott under kriget.

Över tusen personer som dömdes för krigsförbrytelser har begravts i shintohelgedomen Jasukuni Jinja.

14 av dem dömdes för såkallade klass A krigsförbrytelser och nationalistiska politikers besök i helgedomen brukar utlösa arga protester över hela Östasien.

Misstankar om ny militarism

Kriget har alltid varit en svår och känslig fråga för Abes styrande parti, det konservativa Liberaldemokratiska partiet, som har regerat Japan nästan hela efterkrigstiden.

Abe själv är känd som en ärkekonservativ nationalist som vill bygga ut den japanska försvarsmakten, något som oroar länderna i regionen.

Han vill bland annat skriva om konstitutionen så att Japan kunde delta i militäroperationer med andra länder utanför landets gränser.

Grannländernas kritik växte särskilt ifjol då Abe krävde att man granskar ett uttalande av kabinettssekreteraren Yohei Kono från år 1993.

Det var då Kono för första medgav att Japan var direkt inblandat i att tvinga tusentals japanska och koreanska kvinnor till bordeller för japanska soldater.

Abes regering beslöt ändå att låta Konos ursäkt stå efter ytterst hård kritik, särskilt från Sydkorea.