Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Faneden väntas locka 3000 besökare till Pargas

Från 2015
Uppdaterad 15.08.2015 22:11.
Krigsmannaedgång i Pargas
Bildtext Krigsmannaedgång i Pargas 15.8.2015
Bild: Yle/Linus Hoffman

På lördag, den 15 augusti, fylls Pargas av kamouflageklädda personer då Nylands Brigads krigsmannaedgång och -försäkran går av stapeln vid Centralidrottsplan i Pargas.

I faneden, som det också kallas, deltar cirka 670 rekryter som befordras till jägare. Om man räknar med arméns personal och rekryternas anhöriga väntas evenemanget locka cirka 3000 besökare till Pargas.

På Pargas stad är man mycket glada över att faneden ordnas i staden.

Nina Isberg, Eero Sahakoski, Tomas Eklund och Anne-Maarit Itänen vid Pargas stad ser alla framemot att Faneden ordnas i Pargas på lördag.
Bildtext Nina Isberg, Eero Sahakoski, Tomas Eklund och Anne-Maarit Itänen vid Pargas stad ser alla framemot att faneden ordnas i Pargas på lördag.
Bild: Yle/Carmela Johansson

- Det här är väldigt bra marknadsföring för vår stad och vi hoppas förstås att besökarna också ska utnyttja stadens service och företag, säger Pargas stads informatör Anne-Maarit Itänen.

Förlängda öppettider

Många företagare i Pargas har aktiverat sig och planerar att förlänga öppettiderna under veckoslutet.

- Många av de anhöriga kommer från Österbotten. Så vi hoppas att det kommer hit redan på fredagen och övernattar här, säger näringslivschef Tomas Eklund vid Pargas stad.

Staden uppmanar de som rör sig i Pargas under veckoslutet att vara beredd på trafikstockningar. Skolgatan är stängd för trafik under förbimarschen och Kyrkoesplanden är stängd under förmiddagens kransläggning vid hjältegraven.

Mycket program

Själva faneden är inte öppen för allmänheten, men allmänheten kan följa med förbimarschen som går längs med Skolgatan cirka kl. 12.30.

Dessutom kan man ta del av materialutställningar med fartyg, fordon och vapen vid Kalkholmens hamn och vid Sarlinska högstadiet . Klockan 14 visas även en landstigningsuppvisning i småbåtshamnen i Munkviken.

Radio Vega Åboland: Nylands Brigads kringsmannaed svärs i Pargas

Programmet är inte längre tillgängligt

Faneden gästspelar i Pargas