Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Risto åkte 5 000 kilometer på vattenskoter och slog rekord

Från 2015
Risto åkte vattenskoter

Vad skulle du göra om du en dag vaknar upp och inser att du är totalt utbränd och måste förändra ditt liv? Risto Piispa valde att åka vattenskoter från Finland till Afrika.

- Pappa, skulle vi kunna åka till Afrika på vattenskoter ikväll?

Den frågan fick Risto Piispa av sin son när de en kväll befann sig i Esbo och höll på att packa ihop efter en tur på familjens vattenskoter.

Risto sade nej.

Men för drygt ett år sedan blev frågan aktuellt igen. Byggnadsföretagaren Risto låg i sin säng, utbränd efter en hjärntumör och sexton timmars arbetsdagar. Han kände att han behövde förändring och då kom sonens fråga tillbaka till honom.

Jag trodde att händerna och huvudet skulle slitas av.

― Risto Piispa

Han steg upp klockan tre på natten och började göra efterforskningar. Några timmar senare väckte han flickvännen och berättade att han hade en fantastisk idé – han skulle åka från Finland till Marocko på vattenskoter.

”Ett under att jag klarade mig”

Själva resan gick från Helsingsfors till Tyskland och genom tyska och franska kanaler och floder tog sig Risto ut till medelhavet. Familjen följde med landvägen och väntade på honom i hamnarna han gjorde sina depåstopp i.

Men resan var långt ifrån en dans på rosor. Under den fyrtio dagar långa färden fanns det tillfällen då Risto trodde att han skulle dö. Ett av de värsta minnena har han från en stormig etapp längs med Spaniens kust.

- Vågorna var fyra-fem meter höga och så kraftiga att jag trodde att händerna och huvudet skulle slitas av. Varje gång skotern dök ner i en våg var jag inte säker på om jag faktiskt satt kvar på den. Det var ett under att jag klarade mig, säger Risto.

Han medger att han var dumdristig som den gången gav sig ut i stormen.

- Jag övertalade min familj att vädret var okej, skulle de ha vetat hur det egentligen låg till skulle de inte ha släppt iväg mig.

Nu har jag planera på att göra ett hattrick, tre världsrekord under en resa.

― Risto Piispa

Avtrubbad och pank

Då Risto äntligen kände kom fram till Marocko kände han varken glädje eller stolthet över att avverkat 5 000 kilometer på en vattenskoter. I själva verket kände han ingenting.

- Jag hade väntat mig någon form av ”jippii”-känsla men ingenting kom. Resan var så lång och jag hade inga krafter kvar, säger han.

Trots att han kom i mål avtrubbad och pank efter den mödosamma resan ångrar han ändå inte han gav sig iväg. För några dagar sedan fick han reda på att Guinness World Records har godkänt hans rekord, den längsta resan på öppet hav med vattenskoter, utan en säkerhetsbåt.

- Nu har jag för första gången känt lite glädje över vad jag gjort.

Risto säger resan framförallt var ett sätt för honom att få tillbaka sitt självförtroende som han tappade då han blev utbränd.

- Jag kommer aldrig mera att bli företagare. Då fokuserade jag bara på pengar och det gjorde mig inte lyckligt, tvärtom. Nu när jag är pank är pengar inte längre viktigt för mig.

- Nu har jag planera på att göra ett hattrick, tre världsrekord under en resa. Resan kommer att gå från syd till nord, säger han hemlighetsfullt.

Mer om ämnet på Yle Arenan