Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hotad välgörenhetsmatch blir av på Centrumplan i Ekenäs

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 18:20.
Fotbollar på gräsmatta
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Staden meddelade i går (13.8) att matchen inte kan spelas på Centrumplan. Staden hänvisade till ”en stram linje för planens användning” samt till ”likvärdig behandling av de som tidigare nekats tillträde”.

Arrangörerna av den traditionella fotbollsmatchen mellan polisen och taxiförarna övervägde redan att inhibera hela matchen eller alternativt flytta den till Hangö.

Välgörenhetsmatchen till förmån för Utvecklingsstördas Väl (DUV) i Västnyland har spelats på Centrumplan i Ekenäs i över 35 år och i går nåddes arrangörerna alltså av ett nej från stadens sida.

Beslutet att inte tillåta välgörenhetsmatchen fattades av idrottssekreterare Yngve Romberg.

- Hans beslut är helt i enlighet med de regler och direktiv som staden har satt upp för användningen av Centrumplan, säger bildningsdirektör Robert Nyman.

Robert Nyman är i egenskap av bildningsdirektör också den som kan häva tjänstemannabeslutet och det är precis vad han har gjort i dag (14.8)

- Visst har vi lagt upp regler för användningen av Centrumplan och ett fattat beslut är ett fattat beslut. Men i en del fall ska vi också kunna göra undantag, säger bildningsdirektör Robert Nyman.

Arrangörer redan på krigsstigen

Bland arrangörerna hann beslutet och meddelandet från i går redan väcka bestörtning och besvikelsen var stor.

Leif Lindman är taxichaufför i Pojo
Bildtext Leif Lindman kör taxi i Pojo.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Ordföranden för föreningen Västra Nylands taxibilister Leif Lindman och äldre konstapel Jan Uggeldal hann redan överväga att inhibera hela välgörenhetsmatchen.

- Vi har spelat den här lekfulla matchen på Centrumplan i över 35 år! Och vi tror inte att folk kommer till Österby om matchen spelas där.

Så kommenterade Leif Lindman tidigare i dag. Han var i det skedet ännu inte medveten om att matchen trots allt nu tillåts spelas på Centrumplan

Polisens Jan Uggeldal var minst lika besviken och arg.

- Visst förstår jag att det är viktigt med division 1 och så vidare men här handlar det om 20 gubbar som lite lekfullt sparkar boll till förmån för DUV. Inte kan man påstå att vi skulle slita på planen på det sättet, kommenterade Jan Uggeldal.

Tidigare i år nekades till exempel Lasse Näsman Cup tillträde till Centrumplan i Ekenäs. Då hänvisade staden till slitage av planen och behov av att hålla gräset i skick för division 1 matcherna i fotboll.

Lasse Näsman Cup arrangerades sedan på planen i Österby. Också den här gången erbjöds poliserna och taxichaufförerna planen i Österby som ersättande fotbollsplan. Men nu är det alltså definitivt klart: matchen spelas på Centrumplan den 10 september.