Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i häftiga strider i Sirte i Libyen

Uppdaterad 14.08.2015 16:58.
Soldater i närheten av Sirte.
Bildtext Milismän som belägrar jihadister i Sirte.

Häftiga strider som rasar i staden Sirte i norra Libyen har krävt tiotals dödsoffer den här veckan. Jihadister från Islamiska staten IS har bland annat bombats av stridsplan.

Lokala källor uppger att jihadister som har svurit trohet till terroristgruppen IS, ansätts hårt av lokala grupper som stöds av milismän från grannstaden Misrata, den tredje största staden i Libyen.

Striderna bröt ut i tisdags och har fortsatt utan avbrott sedan dess.

- Ett verkligt krig har pågått i staden sedan tisdagen. IS och lokala ungdomar i staden har drabbat samman utan avbrott, säger en medlem av det lokala stadsrådet.

Enligt källor i staden har också en annan radikal islamistgrupp anslutit sig till kampen efter att en religiös ledare i staden dödades av IS nyligen.

Allt fler flyr från staden

Tiotals mänskor lär ha dödats och sårats men det finns inga exakta uppger om antalet offer på grund av det kaotiska läget i staden.

Enligt ögonvittnen har läget lugnat sig något under fredagen och många invånare utnyttjade tillfället för att fly från den belägrade staden.

-Familjer är på väg ut ur Sirte, säger en anonym stadsbo som tillägger att beväpnade jihadister försöker förhindra folk från att fly.

"Offensiven fortsätter tills staden har befriats"

Milisgrupper som kontrollerar Misrata och huvudstaden Tripoli säger att offensiven mot IS kommer att fortsätta tills Sirte har befriats.

Milisgrupperna har också utnyttjat stridsplan för att bomba jihadisternas ställningar.

Sirte som ligger vid Medelhavet, intogs av IS i februari och gruppen har sedan dess använt staden som en bas för terrorattacker bland annat i Tripoli och Misrata.

Sirte var den störtade diktatorn Muammar Ghadafis hemstad och stora delar av staden förstördes under upproret mot Ghadafi år 2011.