Hoppa till huvudinnehåll

X3M

I Mexiko dricker ingen öl med lime i

Från 2015
Uppdaterad 17.08.2015 16:53.
Hund i sombrero.
Bild: Flickr/RedTail_panther/Montage

Har du avnjutit en mexikansk öl med lime i under helgen, eller kanske ätit tacos med guacamole? I så fall har du antagligen gjort allt det helt fel.

Det kanske kan kännas som att vi är lite exotiska här i Norden när vi serverar tacos till fredagsmyset, eller när vi dricker en ljus mexikansk öl med lime i. Men faktum är att vi oftast gör de här exotiska sakerna fel.

Vi har pratat med Itzel Labra Degante som ursprungligen är från Mexiko - för vi vill ju veta vad det riktigt är vi gör fel. Eftersom det inte rör sig om bara en eller två saker, tar vi det i etapper. Först ut är den härliga tequilan.

Itzel Labra Degante.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Tequila

En shot tequila är nästintill obligatorisk på en utekväll, fastän ingen egentligen tycker om det. Kanske vi inte tycker om den av den enkla orsaken att vi dricker den fel.

- I Mexiko dricks tequila från glas, lite åt gången. Inte som här i Finland där du shotar allting i ett svep.

Den lilla humörupphöjande shoten ska alltså egentligen drickas ur glas, som att det inte är tillräckligt med en liten klunk. Men kanske knepet är att dricka det långsamt, och dessutom gör vi ett annat stort misstag. Tequila ska nämligen inte alls kombineras med salt och citron.

- Man kan eventuellt dricka tequila med salt blandat med chilipulver, men det vanligaste är utan något tillägg. I Mexiko kallar vi det för “directo”.

En viktig sak när det kommer till tequila är att drycken ska komma från staden Tequila i Mexiko för att alls klassas som äkta tequila. Det är alltså precis samma sak som med champagne, vem skulle ha trott det. Förutom var tequilan härstammar från finns det ett annat tydligt tecken på att drycken innehar hög kvalitet.

- Du vet att det är en bra tequila om det inte gör ont i halsen när du sväljer. Om den går fint ner är det bra kvalitet.

Mexikansk öl

Skummande mellanöl i ett glas.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

En varm sommardag finns det väl inget bättre än en ljus mexikansk öl på flaska, och i den en limeklyfta. Men tyvärr är det tydligen fel sätt att dricka den mexikanska ölen på. Så här ska ölen egentligen drickas:

- Man har ett kallt glas som har varit i kylskåpet, och så pryder du kanten på glaset med citron, salt och chili så att det blir som en frostkant på glaset.

Det här sättet att dricka öl på kallas för michelada i Mexiko, och tydligen har mexikaner i chili i allting? Det skriver Itzel under.

- Ja, vi kombinerar chili med allting!

Skippa alltså limeklyftan, och krydda ditt glas istället med citron, salt och chili. Skål!

Tacos

Det blir inget fredagsmys utan tacos, eller hur? Men i Norden har vi lite missuppfattat hur de här brödrullarna ska tillverkas och ätas. För det första är de flesta tortillabröden som kan köpas i Finland gjorda på fel mjöl.

- Du märker att det är mexikanskt om tortillan är gjord på majs, här i Finland är de flesta bröden gjorda på vete.

Bröden gjorda på vete har en mer söt smak medan de traditionella mexikanska bröden har en mer saltig underton. Fyllningen kan du däremot bestämma helt själv och man kan bra blanda salta, söta och kryddstarka ingredienser med varandra. Men ett måste i tacosmåltiden är förstås chili.

- Också i tacos används chili, du kan till och med sätta en hel färsk chili in i tacon!

Men du ska kanske ändå vara försiktig på chilifronten, våra finländska smaklökar klarar inte nödvändigtvis av riktigt lika mycket chili som de mexikanska. Däremot berättar Itzel att hon alltid lagar sina tortillabröd själv, och det är varken svårt eller kräver många ingredienser. Recept på Itzels tortillabröd hittar du längre ner i artikeln.

Guacamole

Avokado och citroner
Bild: YLE/Strömsö

När vi ändå pratar om tacos, måste vi ta upp den gröna såsen guacamole. Den guacamole som kan köpas i butiken i Finland innehåller knappt någon avokado alls, och dessutom har vi en dålig vana att blanda ut avokadon med annat.

- Ni gör ett fel här i Finland: ni blandar avokadon med majonnäs! I Mexiko gör man guacamole på bara färska avokadon.

En enkel guacamole består alltså av avokado, tomat, vitlök, lök, lime, salt och peppar. Recept på en enkel mexikansk guacamole hittar du också längre ner.

Vissa finländare brukar också blanda ut avokadon med gräddfil, men det är inte heller något Itzel rekommenderar.

- Kanske om du kryddar med chili! Men annars, nej. Guacamole ska alltid bara vara med avokado.

Tips och recept

Som du kanske har märkt är alltså chili en essentiell krydda för lyckad mexikansk mat. Itzel tipsar om vilken chili som är bäst och hur du ska hantera den.

- Chili som är från Indien eller Asien är bäst, och så förvarar jag den i kylskåpet.

Tortillabröd på majs (8 st.)

Taco med friterad vit fisk och salsa
Bild: Yle/Efter nio

1 dl majspulver
vatten
lite salt

Du läste rätt, det där är alla ingredienser som behövs. Mängden vatten avgörs av konsistensen, degen ska kännas som modellera. När degen inte längre klibbar är den bra. Efter det plattar du till degen genom att lägga den mellan två plastpåsar. Kom ihåg att degen inte ska bli för tunn, och endast vara ungefär 10 centimeter i diameter.

Sedan är det dags att steka bröden. Du placerar brödet i stekpannan och vänder då en bubbla har bildats i brödet. Brödet steks i ungefär tre minuter.

Guacamole

2 avokador
1 tomat
1 lök
vitlök
salt
peppar
lime

Du börjar med att mosa avokadon med en gaffel eller en stavmixer. Skär tomaten och löken i små bitar, blanda med avokadon. Efter det smakar du av med vitlök, salt, peppar och lime. Smaklig måltid!