Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

A cappellafest på Åland samlar folk från hela världen

Från 2015
Uppdaterad 17.08.2015 11:00.
The real group 2015

A cappellaproffsen The Real Group och Rajaton är ute på ett uppdrag att sprida kunskap, inspiration och glädje till andra vokalgrupper.

Under den här veckan har de samlat fjorton grupper från olika länder till lägret Å Cappella Camp i Mariehamn. Lägret kulminerar i en stor konsert på lördag kväll då också en för tillfället hopsatt jättekör uppträder.

Fjorton grupper från världen över

De som kommer längst ifrån är Cantarte från Paraguay och de som har närmast är åländska Flera röster. Övriga vokalgrupper kommer från de nordiska länderna och en från Ungern. De flesta säger att de har kommit för att lära av och tillsammans med varandra.

Vokalgruppen Cantarte från Paraguay.
Bildtext Vokalgrupper Cantarte kommer från Paraguay.

Under tre dagar har grupperna jobbat i verkstäder i grupper om tre. Två av grupperna agerar publik till den tredje som får handledning av medlemmar i The Real Group och Rajaton. Det kan handla om rytm, frasering, attityd, rörelse eller sången – beroende på vad antingen gruppen själv eller handledarna tycker är bitar att utveckla. De två övriga grupperna är hela tiden involverade i processen.

- Det handlar inte om att de ger feedback utan mera om att lyfta fram positiva saker och sporra, säger Katarina Henryson från The Real Group.

Rytmen i kroppen

Gruppen NaisVoice från Villmanstrand har själva tagit upp att de vill ha hjälp med att bättre känna rytmen i kroppen, när de jobbar med Peder Karlsson och Essi Wuorela. För Peder, som är tidigare baryton i The Real Group är det en väsentlig sak som han själv har fått jobba sig till, men som han säger är en oerhörd hjälp för att fungera som grupp.

- Det är intressant att se skillnaden mellan de finska och svenska grupperna och den från Paraguay. De långväga gästerna börjar genast röra sig till musiken medan nordborna står mera stilla.

Vokalgruppen NaisVoice från Willmanstrand.
Bildtext Kvartetten NaisVoice kommer från Willmanstrand.

The Real Group och Rajaton har lett många verkstäder av den här typen runtom i världen. De lärde känna varandra för närmare femton år sen och har samarbetat på olika sett sen dess.

- Då vi började med Rajaton 1997 var The Real Group en stor inspiration för oss, säger Jussi Chydenius. Vi har lärt oss mycket av dem, till exempel då det gäller hur vi övar. Eller "repar" som de säger i Sverige.

Gemenskapen bildade LEVELELEVEN

Tillsammans kallar sig The Real Group och Rajaton för LEVELELEVEN och de hade sin första konsert för två år sen just i Mariehamn. Det var då idén till Å Cappella Camp föddes, där mellan Sverige och Finland.

Medlemmarna i Rajaton berättar att The Real Group också lärt dem att fika och kramas medan Katarina Henryson säger att The Real Group i sin tur har har lärt sig att ta det mera lugnt och att vara sanna. De betonar hela tiden vikten att inte konkurrera utan att mötas i musiken. Inte att mätas, utan att mötas.

- Det är en viktig sak med Å Cappella Camp, säger Anders Edenroth i The Real Group. Det finns så många tävlingar för körer och vokalgrupper, och de flesta är alltid förlorare där. Här finns inte tävlingsmomentet.

På avslutningskonserten i Alandica på lördag kväll uppträder de tillsammans igen – och även tillsammans med ungefär 450 andra sångare.

Text: Jan Jacobson