Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valjakten på Färöarna har lett till nya protester

Från 2015
Naturskyddsorganisationen Sea Shepherds fartyg Gojira, som fått namnet efter det japanska namnet på filmen Godzilla, sjösattes i Fremantle i Australien 2010.
Bildtext Naturskyddsorganisationen Sea Shepherds fartyg Gojira, som fått namnet efter det japanska namnet på filmen Godzilla, sjösattes i Fremantle i Australien 2010.
Bild: EPA/JOSH JERGA

Fem valjaktsmotståndare har tvingats lämna Färöarna efter att de försökte stoppa pågående valjakt. Aktivisterna hör till organisationen Sea Shepherd.

Organisationen Sea Shepherd försöker varje år stoppa den traditionella slakten på grindvalar vid Färöarna, då valarna drivs in till grundare vatten för att slaktas för hand.

Enligt Sea Shepherd orsakar den traditionella slakten en lång och plågsam död för de intelligenta däggdjuren. Organisationen uppger att 500 grindvalar slaktats under det här året.

De lokala myndigheterna säger till nyhetsbyrån AFP att den traditionella valjakten handlar om en laglig, reglerad och hållbar användning av en riklig naturtillgång och att man inte tolererar att jakten störs.

Grindval, alternativt pilotval, hör till familjen delfiner.

Färöarna är en självstyrande del av Danmark, ögruppen ligger norr om Skottland mitt mellan Norge och Island och har omkring 50 000 invånare.

Diskussion om artikeln