Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Buss krockade med cykelmarsch – slutade med bråk

Från 2015
Uppdaterad 16.08.2015 17:17.
Cykelmarsch i Helsingfors
Bild: Str/Lehtikuva

En cykelmarsch i Helsingfors till minne av den cyklist som blev påkörd av en bil tidigare i veckan förlöpte inte utan problem då en buss körde in bland cyklisterna.

En del av cyklisterna som deltog i demonstrationen föll till marken när bussen körde in i dem. Incidenten resulterade i att busschauffören och en av cyklisterna tappade fattningen och började bråka.

Enligt Helsingforspolisen tog busschauffören en paraddeltagares cykel och slängde den under en annan buss. En av cyklisterna svarade med att ta bussens nycklar. Efter det anföll busschauffören och cyklisten varandra.

Polisen utreder nu om busschauffören gjort sig skyldig till äventyrande av trafiksäkerheten, lindrig skadegörelse och lindrig misshandel. Cyklisten misstänks för störande av trafik.

"Trafiksäkerhet högsta prioritet"

Ingen ska ha fått några värre fysiska skador. Enligt ögonvittnen var cyklisterna mest chockade över incidenten främst för att marschen ordnades för att komma ihåg en händelse där en bilist kört in i en cyklist.

– Vi körde i procession och bussen körde förbi från spårvagnsfilen och försökte komma in bland följet. Det resulterade i lite kontakt med hjulet. Cyklisterna körde framåt men bussen körde på. Ingen fick några allvarligare fysiska skador, säger ögonvittnet Tuomo Roine.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Tuomo Roine blev vittne till cykelkrock i Helsingfors - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bussbolaget Pohjolan Liikenne beklagar kollisionen på Mannerheimvägen och uppger att de ser allvarligt på det skedda.

– Det här är en verkligt allvarlig situation och det är bra att myndigheterna reder ut vad som hänt. Trafiksäkerhet är högsta prioritet för Pohjolan Liikenne. I trafiken borde det finnas plats för alla, säger företagets vd Heikki Alanko.

Över 800 cyklar

Marschen startade från Kiasma vid middagstid och både polisen och arrangörerna uppskattar att 850 personer deltagit.

Cykelmarscher ordnas också i Kuopio och Åbo.

Den man som troligen avsiktligt körde på cyklisten vid Tullbommen i Helsingfors i onsdags häktades på lördagen. Cyklisten avled av sina skador senare på Tölö sjukhus.

Redan på torsdag kväll samlades ett hundratal människor vid korsningen av Stockholmsgatan och Mannerheimvägen till en minnesstund. Vid olycksplatsen placerades också en vitmålad cykel.

Diskussion om artikeln