Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den sista krigaren erövrar Helsingfors

Från 2015
elias edström
Bildtext Elias Edströms stora intressen som ung var teater och kampsport, i pekingopera förenas hans båda intressen.
Bild: Yle/Carina Bruun

Elias Edström satsade på studier i Kina för att bli ett proffs på pekingopera. Helsingfors festspel fokuserar i år på Kina.

Wusheng Company, som Elias Edström grundat tillsammans med Antti Silvennoinen, framför under Helsingfors festspel den traditionella pekingoperan ”Den sista krigaren”.

- Pekingopera är ett missvisande namn för det handlar inte om opera som vi känner till det, med en massa sång. Det handlar om traditionell kinesisk teater som innehåller sång, recitation, akrobatik, scenstrider, och dansanta rörelser. Men framförallt är det musikteater, vilket betyder att pjäsen hela tiden ackompanjeras av rytmisk musik eller melodiinstrument.

Edström har studerat pekingopera i Kina. Att komma till ett främmande land och studera konst och kultur var en upplevelse.

- Ingen talar engelska, så all undervisning går på kinesiska och kompisarna är kineser. Till och med magisteravhandlingen måste jag skriva på kinesiska. Det var en stor utmaning på väldigt många sätt.

Nordisk mytologi kunde bli pekingopera

I framtiden är målet att uppföra pjäser som snarare inspirerats av pekingopera.

- Jag är intresserad av nordisk mytologi och vill sammanföra vårt nordiska arv med pekingopera. Vikingarna slåss, så det skulle gå bra att sammanföra nordisk mytologi med pekingopera.

Edström tycker det är positivt att Helsingfors festspel satsar på Kina i år.

- De har ett bra urval av både traditionell och modern konst i olika konstformer, både musikteater och dans. I Finland vet vi väldigt lite om Kina och kinesisk kultur. Vi tror att det är maoism och kulturrevolution fortfarande, men Kina är ett modernt land och de kämpar hårt för att bevisa det.